Oslobođeno 160 talaca Boko Harama

U okršaju sa borcima Boko Harama poginuo je jedan vojnik, a četiri su ranjena, saopćila je nigerijska vojska (EPA)

Nigerijska vojska oslobodila je gotovo 160 talaca iz uporišta Boko Harama, šume Sambisa na sjeveroistoku Nigerije, među kojima je 60 žena i oko 100 djece, saopćio je danas glasnogovornik nigerijske vojske.

U okršaju vojske i pobunjenika, ubijena je jedna žena, a osam talaca je povrijeđeno, rekao je za AFP portparol vojske Sani Usman.

Jedan vojnik je, također, poginuo, a četiri su ranjena, dodao je Usman.

Yvonne Ndege, reporterka Al Jazeere, javlja da se vojni izvještaji ne mogu nezavisno procijeniti zbog ograničenog pristupa tom području.

Među oslobođenim taocima nema djevojaka iz grupe od 219 učenica koje su otete 14. aprila prošle godine, naveo je portparol, ali iz nigerijskog štaba odbrane kažu da je to još rano reći.

Masovne otmice

Masovna otmica učenica iz jedne škole u Chiboku u državi Borno izazvala je buru reagiranja u svijetu i primorala predsjednika Nigerije Goodlucka Jonathana da zatraži međunarodnu pomoć u potrazi za nestalim djevojkama.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International saopćila je ovog mjeseca da je više od 2.000 žena i djevojaka oteto od početka ove godine u Nigeriji i podvrgnuto prinudnom radu, seksualnom i psihološkom zlostavljanju.

Bivši taoci navode da su žene, također, prisiljavane da se bore u prvim borbenim redovima sa borcima Boko Harama.

Jedan vojni izvor navodi da su žene spašene ove sedmice pobunjenici koristili kao ljudski štit kako bi spriječili napredovanje vojske, a u nekim slučajevima one su pucale na vojnike.

U saopćenju glasnogovornika nigerijske vojske izdanom u srijedu se navodi da je 7. divizija vojske tokom operacije rasturila nekoliko “kampova za obuku terorista” i zaplijenila opremu i vozila.

Izvor: Al Jazeera i agencije