Osmero mrtvih u poplavama u Njemačkoj

Izvor: YouTube / Anela Magulan

U Njemačkoj je od nedjelje osam osoba izgubilo život u poplavama zbog obilne kiše, a u Francuskoj se u četvrtak očekuje rast vodostaja rijeka.

Četiri osobe, među kojima tri žene iz iste porodice, izgubile su život, a četiri se vode kao nestale u Bavarskoj, na jugoistoku Njemačke, rekao je u četvrtak ujutro glasnogovornik tamošnje policije.

“Očekujemo najgore”, dodao je, zabrinut za sudbinu nestalih, rekavši da ih ronioci pokušavaju pronaći.

U nedjelju i ponedjeljak u Njemačkoj je olujno nevrijeme praćeno kišom već odnijelo četiri života.

Velike poplave pogodile su dijelove Francuske, a u dolini Loare poplavljen je i Chambord, jedan od najpoznatijih zamkova iz 16. stoljeća, javio je AFP.

U Parizu je nekoliko šetališta pored Sene zatvoreno zbog visokog vodostaja, a u Nemoursu, osamdesetak kilometara južno od glavnog grada, stanovnici su evakuirani kada se rijeka Loan izlila iz korita.

Prognoze meteorologa su nepovoljne jer se kiša očekuje i narednih dana.

U centralnoj Francuskoj stanovništvo je posljednjih dana zvalo spasilačke službe 8.000 puta i tražilo pomoć zbog poplava.

Potopljeni gradovi

U srijedu su poplave pogodile područje Bavarske, na jugu Njemačke, u blizini austrijske granice, potopivši gradove Simbach am Inn i Triftern.

Blizu 250 djece u Trifternu i 350 u Simbachu bilo je nekoliko sati zarobljeno u školama jer su okolne ulice bile poplavljene, ali su djeca mogla kući u srijedu uvečer, kada se voda počela povlačiti.

U Parizu kiša je oslabila u srijedu, ali se pljuskovi očekuju tokom noći i u četvrtak cijelog dana. Gradske vlasti su upozorile stanovništvo i posjetioce da budu na oprezu kod obala rijeke i kažu kako se očekuje da će visok vodostaj dostići vrhunac u petak.

U visokoj Seni uživaju samo neki vlasnici usidrenih pariskih brodova kuća, te djeca i psi u plitkim bazenima onoga što su do jučer bile ulice.

Izvor: Al Jazeera i agencije