Osmomjesečna beba silovana u Delhiju

Silovanje djece u Indiji u porastu je (AP)

Piše: Zeenat Saberin

Osmomjesečna djevojčica silovana je u prijestonici Indije New Delhiju, a navodno ju je silovao njen 28-godišnji rođak dok su bebini roditelji bili na poslu.

Silovanje je izazvalo bijes aktivista koji odavno traže policijsku odgovornost za pomoć u borbi protiv seksualnog nasilja u zemlji.

Majka je po povratku s posla navečer našla svoje dijete kako krvari. Ljekari u bolnici potvrdili su da je riječ o silovanju i kazali su da je beba morala biti operisana.

“Otišao sam na posao, a dijete mi je ostalo u kući. Moja supruga također radi, tako da je i ona otišla na posao nedugo potom. Kad se vratila, vidjela je krvlju natopljen krevet i dječiju odjeću. Kad je ovo rekla svojoj snahi, ona je davala izgovore. Moje dijete sada je u kritičnom stanju”, kazao je indijskoj informativnoj agenciji ANI otac bebe, koji je radnik u gradu.

Optuženi je uhapšen, saopćila je policija New Delhija.

“Jučer [u ponedjeljak] uhapsili smo optuženog. On je 28-godišnji rođak žrtve”, rekao je Parvati, inspektor u policijskoj stanici Subhash Nagar.

“Priveli smo ga na osnovu člana 376 Kaznenog zakona Indije i člana 6 Zaštite djece od seksualnih prijestupa. Istraga još traje”, rekao je Parvati za Al Jazeeru.

Kritično stanje

Zvaničnica Vlade u New Delhiju kazala je za Al Jazeeru da je dijete na aparatima za održavanje života i da su njeni unutrašnji organi oštećeni tokom silovanja.

Predsjedavajuća Komisije za žene Delhija (DCW) Swati Maliwal nakon posjete djevojčici u bolnici kazala je da je frustrirana zbog “kompletne apatije sistema” i činjenice da “ljudi samo okrenu stranicu u novinama i nastave sa svojim životima”.

“Još čujem njen vrisak i plač. Kao čelnica DCW-a, osjećam se užasnuto zbog ovog zlostavljanja djeteta i osjećam se kao da sam ja bila silovana. Ona je spojena na aparate za održavanje života”, rekla je Maliwal za Al Jazeeru.

Incident će najvjerovatnije potaknuti trajne zahtjeve za reforme policije za borbu protiv seksualnog nasilja.

“U svakom slučaju silovanja djece moramo izreći smrtnu kaznu u roku šest mjeseci od počinjenja zločina. Danas se slučajevi razvlače godinama. Nema odvraćanja, nema straha. Provođenje postojećih zakona također je užasno”, rekla je Maliwal.

Odgovornost policije

“Sve policijske stanice u Delhiju trenutno djeluju s pola odobrene snage, moramo to unaprijediti. Nedostaje odgovornost policije. Treba nam više forenzičkih laboratorija, mnogih specijalnih sudova koji bi rješavali silovanje djece”, dodala je ona.

Prošlo je više od pet godina od brutalnog grupnog silovanja u New Delhiju koje je dovelo do nastanka pokreta protiv seksualnog nasilja u Indiji, ali užasni incidenti brutalnih silovanja, uključujući silovanja djece, nastavljaju se događati širom zemlje.

Prema podacima Nacionalnog biroa za kriminalističku statistiku za 2016, incidenti silovanja djece u Indiji porasli su za 82 posto u odnosu na 2015. godinu.

Indijska policija registrovala je 38.947 prijava silovanja 2016. godine, što je porast za 12,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U državi Haryana, koja graniči s Delhijem, u deset dana ovog mjeseca prijavljeno je deset silovanja, uglavnom maloljetnika, među kojima je trogodišnje dijete.

Izvor: Al Jazeera