Osnivač PEGIDA-e osuđen za podsticanje mržnje

Bachmann je na društvenim mrežama izbjeglice nazivao 'stokom' i 'đubretom' (EPA)

Osnivač ultradesničarskog protuislamskog njemačkog pokreta PEGIDA Lutz Bachmann osuđen je na kaznu od gotovo 10.000 eura za podsticanje rasne mržnje, odnosno zato što je na društvenim mrežama izbjeglice nazivao “stokom” i “đubretom”.

Osnivaču desničarskog pokreta PEGIDA (Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada) naloženo je da plati 9.600 eura zbog komentara na Facebooku, prenosi AFP.

Na suđenju u Dresdenu, državni tužioci su tražili da Bachmann dobije sedam mjeseci zatvora dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu, prenosi Fena.

Pokret PEGIDA se oštro protivi liberalnoj migracionoj politici Angele Merkel zahvaljujući kojoj je prošle godine u Njemačku stiglo više od milion tražilaca azila.

Sporne izjave

Bachmann je suđenje nazvao “političkim šouom” a njegova advokatica Katja Reichel tvrdi da on nije pisao uvredljive poruke već je njegov Facebook nalog “hakiran”.

Međutim, na sudu su također prikazani snimci skupa PEGIDA-e u januaru 2015. godine na kom je Bachmann branio svoje komentare na Facebooku rekavši da je jednostavno “koristio riječi koje je svako bar jednom upotrijebio”.

PEGIDA je uspijevala da na svoje skupove privuče gotovo 25.000 ljudi ali interesiranje je počelo da opada nakon što su mediji naširoko izvještavali o njegovim pretjerano rasističkim izjavama i “selfijima” na kojima je imao istu frizuru i brkove kao Hitler.

Rejting je međutim počeo da mu se popravlja s dolaskom desetina hiljada tražilaca azila iz Sirije, Iraka i Afganistana u Njemačku.

Izvor: Agencije