Osnivač Pegide optužen za vrijeđanje izbjeglica

Bachmann je osnovao Pegidu prije godinu dana u Dresdenu, organizirajući sedmične demonstracije protiv navodne „islamizacije“ Njemačke (AFP)

Protiv Lutza Bachmanna, osnivača Pegide – njemačkog protivimigrantskog pokreta, podignuta je optužnica zbog uvreda na račun izbjeglica objavljenih na njegovom Facebook profilu, saopćilo je u petak njemačko tužiteljstvo.

Bachmann (42) je osnovao Pegidu prije godinu dana u Dresdenu, organizirajući sedmične demonstracije protiv navodne „islamizacije“ Njemačke. Njegove objave na internetskoj društvenoj mreži Facebook dovele su do razilaženja u tom pokretu ranije ove godine, pa je podnio ostavku u januaru, a onda se ponovno vratio na čelo Pegide.

Bachmannu će se suditi za pozivanje na pobunu jer je izbjeglice i migrante u svojim objavama u septembru prošle godine, između ostalog, nazivao „stokom“ i „hrpom smeća“.

Ured tužitelja u Dresdenu, koji je otvorio istragu u januaru, saopćio je kako je Bachmann koristio te izraze kako bi pobudio mržnju i prijezir protiv izbjeglica i migranata, pritom znajući da time riskira kršenje javnog reda.

Fotografija a la Hitler

Međutim, u optužnici se ne spominje njegova fotografija na Faceboku na kojoj pozira s brkovima i frizurom kakve je imao Hitler.

Pegida i njezin ogranak u Leipzigu, Legida, i dalje održavaju sedmične demonstracije protiv izbjeglica i imigranata.

Bachmann je već osuđivan zbog provala i dilanja droge.

Izvor: Agencije