Osnivač udruženja za eutanaziju oslobođen optužbi za nezakonito profitiranje

Dignitas je pozdravio presudu rekavši da su optužbe bile neutemeljene od samog početka (EPA)

Sud u okolici Zuericha oslobodio je osnivača švicarske organizacije koja pomaže eutanaziju optužbi za ostvarivanje ilegalnog profita od potpomognutog samoubistva prikupljanjem pretjeranih iznosa i donacija od pacijenata.

Glavni sudac je rekao da nema dovoljno dokaza koji bi ukazivali da je Ludwig Minelli, 85-godišnji osnivač organizacije za eutanaziju Dignitas, iz vlastite koristi pomagao ljudima okončati život.

Švicarska dopušta potpomognuto dragovoljno samoubistvo ali ne i “poticanje i pomaganje u samoubistvu iz sebičnih motiva”.

Dignitas je pozdravio presudu rekavši da su optužbe bile neutemeljene od samog početka.

Primjereno zarađivao

Tužitelji su tvrdili da je Minella postupao sebično primivši više od 100.000 franaka 2003. od Njemice kojoj je Dignitas pomogao u samoubistvu.

Također su tvrdili da je njegova godišnja plaća od 130.000 švicarskih franaka previsoka, no sudac je ocijenio da je taj iznos primjeren.

Švicarski liberalni zakoni o eutanaziji našli su se u središtu pozornosti prošlog mjeseca kada je australski ekolog David Goodall star 104 godine doputovao iz domovine kako bi okončao svoj život u Baselu.

Izvor: Agencije