Osnivanje prve muslimanske arhive u Britaniji

Povijest dokumenata, koji datiraju više od stotinu godina (Al Jazeera)

Piše: Hani al-Bishr – London

Osnovana je prva povijesna arhiva muslimana u Britaniji, nakon što je okončan zajednički projekat između džamije u istočnom Londonu i britanskog arhiva pod pokroviteljstvom stručnjaka iz oblasti povijesti i dokumentiranja historije džamije.

Pristup ovom arhivu imat će istraživači, kao i svi oni koji budu zainteresirani da se upoznaju sa njenim sadržajem, kojeg potvrđuje socijalna, ekonomska i politička povijest muslimana u ovom dijelu Londona, i to na engleskom, arapskom, bengalskom i urdu jeziku, pored arhive fotografija.

Arhivirani materijal uključuje bračne ugovore sklopljene u džamiji, koji su stariji više od 100 godina, detalje privatnih proslava, sastanke uprave i vijeća povjerenika, kao i saradnju institucija povezanih sa džamijom sa drugim organizacijama i udruženjima u lokalnoj zajednici.

Jedinstveni dokumenti

Anabel Jil, arhivski stručnjak na Londonskom univerzitetu, kaže da ova arhiva sadrži jedinstvene dokumente podijeljene u tri sekcije. U prvu spadaju dokumenti sadašnje džamije u istočnom Londonu i administrativnog centra muslimana Londona, kao njenog dijela. Zatim su tu džamijski dokumenti iz perioda samog osnivanja džamije, još s početkom prošloga stoljeća, preciznije rečeno 1910. godine, pa sve do danas. Kao i da obuhvata vjerske, društvene i kulturne aktivnosti.   

Što se tiče drugog dijela, on se tiče dokumenta udruženja muslimanske zajednice, koje se bavi prikupljanjem donacija i pomaganjem džamiji još od početka prošloga stoljeća, i predstavlja organizaciju odvojenu od džamije.  

Treći dio odnosi se na dokumente dobrotvornog fonda za ukop umrlih koji nisu dobrog imovinskog stanja. Inače, ovaj fond djeluje kao zasebno tijelo odvojeno od džamije sve do danas, no između njih postoji međusobna saradnja.

Ceremoniji otvaranja arhive prisustvovao je i Jeff James, predsjednik upravnog odbora britanskog Nacionalnog arhiva, i Simon Hughes, član Donjeg doma i bivši potpredsjednik Liberalno demokratske partije, koja je koalicioni partner aktuelne vlasti, pored Sadiqa Khana, ministra pravde u vladi ispred opozicione Laburističe stranke.

S druge strane, glasnogovornik londonske džamije rekao je za Al Jazeeru „da ova arhiva pokazuje da su muslimani dio britanskog društva, i da su odigrali ulogu u njegovom napretku.“

Istraživači i naučnici

Salman Farsi dodaje da povijest dokumenata, koji datiraju više od stotinu godina, predstavljaju bogat izvor svim muslimanima širom svijeta za proučavanje ovog iskustva, pored istraživača i akademskih djelatnika za koje su pripremljene i posebne sale za pregledanje i istraživanje arhivske građe u privatnoj biblioteci unutar upravne zgrade u sklopu džamije.

Humayun Ansari, profesor povijesti na Londonskom univerzitetu i pisac knjige „Osnivanje džamije u istočnom Londonu od 1910. do 1951.“, također je istakao da ova arhiva otvara vrata u prošlost i „pomaže nam da razumijemo veoma važne kontekste koji pojašnjavaju okolnosti lokalne zajednice u Londonu.“

Ansari dodaje: „Poznavanje prošlosti gradi budućnost…Arhiva će biti veoma značajan izvor za istraživače i naučnike.“ Izrazio je svoju nadu da će uprava džamije nastaviti sa stalnom modernizacijom arhive, kako bi se ojačala uloga dokumentiranja.

Također smatra da profesionalan posao poput ovog odgovara na važna pitanja koja se trenutno postavljaju u atmosferi pogrešnog razumjevanja uloge džamije u Britaniji, kao i njene uloge u formiranju muslimanskog identiteta, ali i interakcije između džamije i drugih nevladinih organizacija poput Prijatelja prirode, zatim političkih kampanja i različitih društvenih aktivnosti.

Izvor: Al Jazeera