Osobe sa invaliditetom žele lakše do posla

Blizu 10 posto stanovnika Bosne i Hercegovine su osobe sa invaliditetom, ali koliko njih ima posao nije poznato, jer takav registar na državnom ili entitetskim nivoima ne postoji.

Statistika pokazuje da je u protekle tri godine 460 poslodavaca u Federaciji BiH zaposlilo jednu ili više osoba sa invaliditetom uz finansijsku podršku Fonda za profesionalnu rehabilitaciju.

U 2014. godini Fond je sa dva miliona eura podržao zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Njih 200 dobilo je posao, a u fondu očekuju da će se taj broj uskoro udvostručiti.

U Republici Srpskoj 650 poslodavaca dobija sredstva od entitetskog fonda, pa je u tekućoj godini finansirano zapošljavanje 157 osoba sa invaliditetom sa blizu 200.000 eura.

Ipak, najveći broj poslodavaca ne koristi ta podsticajna sredstva.

U Udruženju poslodavaca Federacije BiH kažu da čak 80 posto njihovih članova zapošljava osobe sa invaliditetom bez podrške države. Osim toga su, kažu, pritisnuti nametima.

Zakon usvojen 2011. godine nije donio veće pomake ni samim osobama s invaliditetom, ocjena je udruženja koja ih predstavljaju.

Pružena prilika

Al Jazeerina ekipa posjetila je 21-godišnju Aminu Miladin koja dane provodi uz muziku i serije. Kao osoba sa Downovim sindromom nikada nije dobila priliku za posao sve do prošlog mjeseca i projekta koji joj je omogućio da pet dana radi u različitim kompanijama.

Na pitanje šta je ostavilo najveći utisak na nju – jesu li to kolege ili posao, odgovara: “Sve”.

Sada bi voljela da ima redovan posao, ako je moguće u Domu za slijepu djecu.

“Pružena im je prilika. Jest kratak period, ali im je pružena prilika gdje oni hoće, mogu i žele. I sad smo iz ovoga vidjeli da oni stvarno, individualno, zaista mogu”, kaže Semina Miladin, Aminina majka.

Uvjeravanje roditelja, ali i kompanija da lica sa intelektualnim poteškoćama mogu biti dobri radnici, ideja je projekta u kojem je desetero mladih sa Downovim sindromom dobilo prvo radno iskustvo, kažu u udruženju koje je pokrenulo taj projekat.

“Ono što njima treba jeste stalna obaveza, kao i svima nama. Znači, posao kojim će se osjećati zadovoljnim”, ukazuje Maida Agić iz Udruženja “Život sa Down sindromom”.

Predrasude kao prepreka

Admir Bajrović ima drugu vrstu invaliditeta – fizičku, ali i istu potrebu da radi i zarađuje.

“Gdjegod dođeš, kad vide da si sa invaliditetom, znaš… Teško. Odmah neke predrasude”, kaže Bajrović, koji je 13 godina pizza majstor.

Zbog toga je prešao u socijalno preduzeće “Uspon” koje je pizzeriju otvorilo prošle godine, kako bi osobama sa invaliditetom većim od 60 posto obezbijedili posao.

Prvobitni plan da ih pripreme za otvoreno tržište i povežu sa poslodavcima, nije bio uspješan.

“To zapošljavanje se svelo samo na zapošljavanje kada se dodjeljuju stimulansi dva puta godišnje od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju. Nažalost, još uvijek nema svijesti kod poslodavaca. Oni još uvek misle da osobe sa invaliditetom imaju neke posebne potrebe”, napominje Belma Karkelja Omerović iz “Uspona”.

Svi traže pomoć države

“Poslodavci, s druge strane, kažu kako oni podržavaju i zapošljavaju osobe sa invaliditetom onoliko koliko su u mogućnosti. Od države traže da preuzme svoj deo odgovornosti”, javlja Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin.

Za sada im je država, kažu, nametnula samo opterećenja, jer na svakih 16 zaposlenih moraju uposliti jednu osobu sa invaliditetom.

U suprotnom, plaćaju mjesečne penale od 105 eura za svako lice koje nisu zaposlili. Za firmu od stotinjak radnika, to je godišnji izdatak od 6.000 eura.

“To je zaista značajno opterećenje u sklopu sa drugim opterećenjima. Tražimo da se primijeni stimulativni sistem zapošljavanja, u kojem će svi oni koji zapošljavaju invalide stvarno imati prave povlastice”, objašnjava Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Fondovi u oba bh. entiteta dodjeljuju poslodavcima subvencije, ali u Udruženju poslodavaca navode da je do tih sredstava teško doći, prije svega zbog neusklađenosti zakona. Bez njihove izmjene, dodaju, situacija će se teško promijeniti.

Izvor: Al Jazeera