Ostanak Assada na vlasti nije ključan za Rusiju

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova je izjavila da Rusija 'ne kaže da Assad treba otići ili ostati' (EPA)

Ostanak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na vlasti nije ključan za Rusiju, ali bi promjena vlasti u Damasku predstavljala katastrofu globalnih razmjera, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Nikada nismo rekli da je ostanak Assada na vlasti ključni aspekt”, rekla je ona za ruske medije.

“Mi ne kažemo da Assad treba otići ili ostati”, istakla je Zaharova, prenio je Reuters.

“Mi kažemo da bi promjena režima u Siriji mogla postati katastrofa ne samo na lokalnom ili čak regionalnom nivou, već, uzimajući u obzir problem izbjeglica koji sad imamo, to bi mogla postati velika crna rupa”, dodala je Zaharova.

Napadi u Siriji

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u borbama između sirijskih snaga i pobunjenika od 2011. godine poginulo je više od 200.000 ljudi, a raseljeni su milioni, prenose agencije.

Rusija izvodi različite zračne intervencije u mjestima koji se nalaze pod kontrolom opozicije, kao što su Talbisah, Rastan, Ganto, koji pripadaju okrugu Homs, i na teritoriji Hame, Idleba i Halepa.

Sirijski opservatorij  za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, tvrdi kako je u ruskim zračnim udarima u Siriji ubijeno gotovo 600 ljudi, od čega je više od 100 civila.

Rusija tvrdi da napada borce grupe Islamska država Irak i Levant i ostale pobunjenike u Siriji te negira da je u bombardiranju bilo civilnih žrtava, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije