Velika Britanija: Sajid Javid novi ministar unutrašnjih poslova

Rudd je odluku o ostavci telefonom saopćila premijerki Theresi May u nedjelju navečer (EPA)

Britanska premijerka Theresa May imenovala je Sajida Javida  za novog ministra unutrašnjih poslova, prenosi Reuters.

Navodi se da je 48-godišnji Javid, nekadašnji izvršni direktor u Deutsche Bank, ranije obavljao funkciju britanskog ministra za zajednice i lokalnu samoupravu.

Ranije je Amber Rudd podnijela ostavku na toj poziciji pod pritiskom kritika upućenih vladi premijerke Therese May oko slučaja karipskih useljenika koje se pogrešno označilo kao ilegalne imigrante.

Rudd je odluku o ostavci telefonom saopćila premijerki Theresi May u nedjelju navečer.

Premijerka je ostavku prihvatila.

Ranije je javljeno da glasnogovornik premijerke May nije bio dostupan za komentar, ali je vladin dužnosnik koji je želio ostati anoniman potvrdio izvještaj da je ministrica Rudd podnijela ostavku.

‘Generacija Windrush‘

Britanski ministri posljednje se dvije sedmice nalaze usred skandala nakon što su neki potomci takozvane “generacije Windrush”, pozvane u Britaniju kako bi popunila nedostatak radne snage u periodu između 1948. i 1971. godine, označeni kao ilegalni imigranti.

U nedjelju je list Guardian objavio ministricino pismo premijerki u kome izražava svoj cilj da deportira 10 posto više ilegalnih migranata u narednih nekoliko godina.

Skandal je zasjenio samit Commonwealtha u Londonu i izazvao pitanja oko šestogodišnjeg mandata Therese May na mjestu ministrice unutrašnjih poslova prije nego je nakon referenduma o Brexitu 2016. preuzela položaj premijerke.

Rudd se našla suočena s zahtjevima opozicionih Laburista da podnese ostavku zbog svojih kontradiktornih izjava oko ispunjavanja ciljanih kvota deportacija.

Izvor: Agencije