Ostavka glavnog tužioca New Yorka zbog optužbi za fizičko nasilje

Schneiderman je prvi put izabran za glavnog tužitelja države New York 2010. godine (Reuters)

Glavni tužitelj američke savezne države New York, Eric Schneiderman, podnio je ostavku nakon što su ga četiri žene optužile da ih je fizički zlostavljao.

“U posljednjih nekoliko sati protiv mene su iznesene ozbiljne optužbe, kojima se snažno protivim. Iako ove optužbe nemaju veze s mojim profesionalnim ponašanjem, niti s vođenjem posla, one me sprečavaju da efektno radim u ovom ključnom trenutku. Stoga, podnosim ostavku, koja će važiti od kraja radnog dana”, rekao je Schneiderman, prenosi Reuters.

Dvije žene u tekstu koji je objavio NewYorker tvrde da ih je Schneiderman tukao i davio dok su bile u vezi s njim.

Opisuju da im je prijetio da će ih pratiti i prisluškivati im telefone. Schneidermanov glasnogovornik rekao je da on “nikada nije prijetio na ovaj način”.

Treća žena tvrdi da je Schneiderman prema njoj bio fizički nasilan bez njenog pristanka, dok je četvrta žena rekla da je ošamario nakon što je odbila njegovo udvaranje, piše Washington Post, prenosi Tanjug.

“U privatnosti intimnih veza… bio sam uključen u aktivnosti uz saglasnost partnera. Nikada nikoga nisam napao. Nikada nisam imao seks bez pristanka, što je granica koju ne bih prešao”, poručio je Schneiderman u saopćenju.

Nisu podnesene prijave

Njujorška policija saopćila je da protiv Schneidermana nisu podnesene nikakve prijave. Glasnogovornik policije dodao je da ukoliko protiv njega budu podnesene prijave, one biti temeljno ispitane, prenosi Washington Post.

Schneidermanova bivša žena, Jennifer Cunningham, rekla je da je iznenađena optužbama protiv bivšeg muža.

“Znam Erika skoro 35 godina, kao muža, oca i prijatelja. Ove optužbe se nimalo ne poklapaju sa čovjekom kog poznajem, koji je oduvijek bio jakog karaktera, najviših vrijednosti i brižan otac. Ne mogu vjerovati u ove optužbe”, rekla je Cunningham, prenose američki mediji.

Schneiderman je prvi put izabran za glavnog tužitelja države New York 2010. godine i očekivalo se da će se kandidirati za mogući treći mandat krajem godine.

Izvor: Agencije