Ostavka jednog od čelnika sirijske opozicije

Riyad Hijab, bivši sirijski premijer pod Assadom, nije objasnio razloge podnošenja ostavke (EPA)

Čelnik sirijskog oporbenog Visokog pregovaračkog odbora Riyad Hijab podnio je ostavku gotovo dvije godine nakon što je izabran da predvodi krovnu skupinu koja okuplja oružanu i političku oporbu predsjedniku Basharu al-Assadu i uživa saudijsku potporu, javlja Reuters.

Hijab, bivši sirijski premijer pod Assadom, nije objasnio razloge podnošenja ostavke u izjavi postavljenoj na društvenim mrežama.

Visoki pregovarački odbor (HNC) vodeći je predstavnik sirijske oporbe od formiranja na sastanku u Saudijskoj Arabiji krajem 2015. godine.

Sudjelovao je u diplomatskim naporima pod vodstvom Ujedinjenih naroda koji su imali za cilj okončanje sukoba koji je buknuo u 2011. godini.

Tijek rata krenuo je u Assadovu korist otkad je Rusija poslala svoje zrakoplovstvo da mu pruži vojnu potporu prije dvije godine.

Novi mirovni pregovori

Vladine snage uporno osvajaju teritorije, zahvaljujući također pomoći snaga koje uživaju iransku potporu, kao što je libanonski Hezbollah.

Saudijska Arabija trebala bi organizirati “proširenu” konferenciju oporbe krajem mjeseca u cilju stvaranja jedinstvene pozicije uoči novih mirovnih pregovora uz potporu UN-a, najavili su saudijski mediji.

Raniji krug mirovnih pregovora u Ženevi nije uspio dovesti do okončanja ratnih sukoba, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije