Ostavka kardinala zbog nepodobnog ponašanja

Papa Benedikt XVI (desno) prihvatio je ostavku O'Briena (lijevo) (EPA)

Najviši katolički svećenik u Velikoj Britaniji, kardinal Keith O'Brien, podnio je ostavku na mjesto nadbiskupa Saint Andrewsa i Edinburgha zbog optužbi za neprimjereno ponašanje prema svećenicima, koje on negira, prenosi agencija Tanjug.

Ubrzo zatim, objavljeno je kako je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI, prihvatio njegovu ostavku.

Britanski dnevni list Observer izvijestio je u nedjelju da su tri svećenika i jedan bivši svećenik optužili kardinala Keitha O'Briena za neprimjereno ponašanje.

Pritužbe četvorice svećenika

U saopćenju objavljenom u ponedjeljak, O'Brien je rekao da je Papa Benedikt XVI prihvatio njegovu ostavku.

“Sveti Otac je sada odlučio da će moja ostavka biti na snazi od danas, 25. februara”, naveo je O'Brien.

“Za sve dobro što sam uspio učiniti, zahvaljujem Bogu. Za bilo kakve propuste, izvinjavam se svima koje sam uvrijedio.”

Prema pisanju Observera, četvorica svećenika žalila su se ambasadoru Vatikana Antoniju Menniniju.

Navodi protiv O'Briena dolaze u vrijeme kada je drugom kardinalu, Rogeru Mahonyju, upućen zahtjev da ne sudjeluje u izboru nasljednika Benedikta XVI, nakon što je optužen da je štitio od istrage svećenike povezane sa zlostavljanjem djece.

Kardinal O'Brien će biti zapamćen kao beskompromisni branilac stavova Katoličke crkve o abortusu, eutanaziji i homoseksualnosti, koji je u tu svrhu često koristio direktne i živopisne termine.

Konklave prije 15. marta

U međuvremenu, Papa Benedikt XVI izmijenio je crkvene propise koji uređuju sazivanje konklava na kojim će se birati njegov nasljednik, te će se one moći održati ranije, objavio je Vatikan u ponedjeljak.

Promjena propisa znači da kardinali više neće morati čekati 15 dana od trenutka kada papa Benedikt XVI 28. februara u 20 sati napusti papinsku službu kako bi započeli postupak izbora novoga pape.

Konklave sada mogu započeti prije 15. marta.

Također u ponedjeljak, glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi objavio je u ponedjeljak da će izvještaj o istrazi u aferi Vatileaks, koja je prošle godine potresla Katoličku crkvu, biti pokazan isključivo novom papi.

Papin sobar Paolo Gabriele osuđen je u oktobru prošle godine zbog toga što je objavio tajne dokumente Vatikana.

Izvor: Agencije