Oglasi

Ostavka šefice američke agencije za okolinu

Odlazak Lise Jackson dolazi u vrijeme kada mnogi propituju predanost Obame problemima okoliša.
Jackson nije rekla šta namjerava raditi nakon odlaska iz vlade i za sada nije imenovan njen nasljednikAP

Čelnica američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) Lisa Jackson podnijet će ostavku nakon četverogodišnjeg mandata koji je počeo s velikim nadama u pogledu akcija na području borbe protiv klimatskih promjena i drugih problema, ali je završio s potezima u svrhu odbrane agencije od napada industrije, republikanaca u Kongresu i, povremeno, nedostatka podrške Bijele kuće Baracka Obame, prenosi agencija Hina natpis iz The New York Timesa.

Jackson (50) je kazala predsjedniku Obami, ubrzo nakon njegova reizbora u novembru, kako želi napustiti administraciju početkom naredne godine.

Radnike Agencije o svojoj je odluci obavijestila u četvrtak ujutro prema lokalnom vremenu i izdala kratko saopćenje u kojem navodi kako je uvjerena da „brod plovi u pravom smjeru“.

Jackson nije rekla šta namjerava raditi nakon odlaska iz Vlade i za sada nije imenovan njen nasljednik, iako se očekuje da će tu dužnost preuzeti, barem privremeno, njen zamjenik Robert Perciasepe.

Predstojeći "razgovor"

Odlazak šefice EPA-e dolazi u vrijeme kada mnogi aktivisti za zaštitu okoline propituju predanost Obame bavljenju klimatskim promjenama i drugim problemima okoliša.

Nakon njegova reizbora i kampanje u kojoj je globalno zatopljenje jedva spomenuto, Obama je rekao da će njegovi prioriteti biti radna mjesta i privreda, te da namjerava potaknuti „razgovor“ o klimatskim promjenama u narednim mjesecima.

Izvor: Agencije