Ostavka šefice demokrata uoči konvencije

Kontroverze o pristrasnosti stranačkog vodstva i favoriziranja Hillary Clinton pogodile su Demokratsku stranku uoči nacionalne konvencije u Philadelphiji.

Čelnica stranke Debbie Wasserman Schultz objavila je da daje ostavku nakon što su objavljeni e-mailovi koji pokazuju da je stranačko vodstvo tokom predizborne kampanje favoriziralo Hillary Clinton u odnosu na Bernieja Sandersa.

Hakirani mailovi Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) prošle godine čini se da potvrđuju pristrasnost za koju je Sanders, američki senator iz Vermonta, dugo vremena optuživao stranačko vodstvo.

Wasserman Schultz u izjavi je poručila da će ostati predana pomaganju Clinton u pobjedi za Bijelu kuću, ali da “je najbolji način za mene da ispunim taj cilj da se povučem nakon konvencije“.

Tokom predizborne kampanje ona je opovrgavala da je Demokratski nacionalni odbor, kojim je predsjedavala, favorizirao bilo kojeg kandidata.

Pojačane mjere sigurnosti

Uoči konvencije Demokratske stranke u ponedjeljak u Philadelphiji, u tom gradu pojačane su mjere sigurnosti. Hiljade demonstranata očekuju se u ponedjeljak u tom gradu.

U crkvi blizu filadelfijske Gradske vijećnice aktivisti se uče strategijama nenasilnog otpora uoči nacionalne konvencije Demokratske stranke. Govornici prolaze kroz zakonska prava demonstranata, naprimjer načine snimanja neprimjerenih policijskih postupaka, dijeleći iskustva s ranijih demonstracija.

Jedan od razloga za te pripreme je iskustvo s Republikanskom konvencijom u istom gradu iz 2000. godine. Tada je policija slomila demonstracije, infiltrirajući se u grupu aktivista i preventivno ih okružujući.

Uhapšeno je 400-injak ljudi, mnogi su ostali u pritvoru tokom konvencije, a nekima je određena kaucija do čak milion dolara. Gotovo svi su na kraju pušteni bez optužnice.

Ovog puta gradske vlasti kažu da će situacija biti drugačija. Gradska policija će biti u službenim uniformama, a već su izložena pravila koja sprečavaju policajce da se infiltriraju među demonstrante. Ipak, još nije jasno kako će se tačno ona provoditi.

Grad je dobio 44 miliona dolara za osiguranje. Koliko se od toga potrošilo na osiguranje skupova nije poznato. Policija Al Jazeeri nije odgovorila na to pitanje. Ali, milion dolara se potrošilo na police osiguranja za slučajeve eventualnog prekoračenja policijskih ovlasti.

Advokat Lawrence Krasner, koji je mnogima pomagao kad su bili uhapšeni 2000. godine, kaže da je skeptičan prema gradskim vlastima kad kažu da će hapšenja biti svedena na minimum i da će se apsolutno poštovati pravo na demonstracije.

“S jedne strane, oni tako kažu, ali su, s druge, pripremili cijele flote autobusa za prijevoz uhapšenih te izvadili su policu osiguranja za slučajeve prekoračenja ovlasti”, rekao je on.

Marširanje kroz cijeli grad

“Vlasti se nadaju da će se demonstracije održavati uglavnom u parku blizu mjesta održavanja konvencije. Ipak, Američko udruženje za građanska prava sudski je zatražilo zaštitu prava na govor”, javlja Shihab Rattansi, novinar Al Jazeere.

“Željeli su ograničiti broj dozvola za demonstracije, ali sud nam je omogućio da marširamo kroz cijeli grad”, kazala je Mary Catherine Roper iz tog udruženja.

Konvencija će se održavati svega pet kilometara od centra Philadelphije, a osiguranje će biti jako u cijelom gradu. Kopneni i zračni saobraćaj bit će ograničeni. U dvorani gdje se održava bit će zabranjeni baloni i ruksaci, a svi će biti pretresani. Gradske tvrdnje da će osigurati i demokratiju i sigurnost sada će biti na ispitu.

Izvor: Al Jazeere i agencije