Ostavke predsjednika i Vlade Jemena

Predsjednik i Vlada Jemena podnijeli su ostavke nakon višednevnih nemira u glavnom gradu izazvanih pobunom šiita protiv vlasti.

Glasnogovornik Vlade je kazao da je Vlada podnijela neopozivu ostavku jer se suočila sa nepremostivim preprekama.

”Rekli smo premijeru – ili ćemo postići sporazum o pravom nacionalnom pomirenju, ili će se Jemen neizbježno suočiti sa libijskim scenarijem, gdje se bore različite frakcije”, kazao je glasnogovornik.

U pismu u kojem je obrazložio svoju ostavku, predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi se izvinio jemenskom narodu i kazao da su ”događaji iz 21. septembra utjecali na proces tranzicije”.


Hadijevo obrazloženje ostavke [Al Jazeera]

Tog datuma su jemenske vlasti i pobunjeni Husi, koji kontrolišu najveći dio Sane, postigli sporazum o primirju nakon višednevnih borbi u glavnom gradu Sani.

Iz Vlade su negirali da su razgovori koji su se vodili tokom dana sa izaslanikom Ujedinjenih naroda za Jemen utjecali na ovakvu odluku.

Iz pokreta Husi smatraju da ostavke neće utjecati na političke procese koji su trenutno u toku, te da ostavka predsjednika države i premijera ne znači propast države.

Politička kriza

Zvaničnik pokreta Husi je rekao da oni rade na formiranju vojnog vijeća, a za sutra je zakazan sastanak na kojem će biti odeđeni daljnji koraci.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra javlja da je ovo najveća politička kriza u modernoj historiji Jemena te da će ostavke predsjednika i Vlade stvoriti vakuum u jemenskoj vlasti.

”Međunarodna zajednica bila je vrlo jasna – rekla je da neće priznati alternativnu ili paralelnu vlast u Jemenu. Jedini koji ima legitimitet pred međunarodnom zajednicom je Mansour Hadi. Ovo je propast međunarodnih nastojanja da provedu urednu mirnu tranziciju prema demokratskom uređenju u Jemenu, posebno UN-a i članica Zajedničkog kriznog odbora, koje su provodile sporazum iz 2011. između opozicije i bivšeg režima. Taj sporazum je utro put za tranzicijski period, te je Hadi 2012. izabran za predsjednika. Ako pitate bilo kojeg stanovnika Jemena kakva je budućnost njegove države, bez sumnje bi rekao -haos i nesigurnost.”

Zahtjevi pobunjenika

U proteklim danima, izbili su novi nemiri. Pobunjenici su zauzeli predsjedničku palatu, a jučer je objavljeno da su predsjednik Hadi i pripadnici pokreta Husi postigli dogovor prema kojem će se pobunjenički borci povući sa područja oko predsjedničke palate i rezidencije predsjednika.

Vođa šiitskog pokreta Husi tražio je jučer od Hadija provođenje političkih i reformi sigurnosnog sektora.

Zatražili su od predsjednika da imenuje zamjenika koga oni predlože.

Također, zatražili su da se deset hiljada njihovih pripadnika uključi u vojsku, a još deset hiljada u druge sigurnosne službe.

Al Jazeera je jučer ekskluzivno objavila audiosnimak snimljen u oktobru prošle godine, koji ukazuje na to da je svrgnuti jemenski lider Ali Abdullah Saleh sarađivao sa šiitskim pobunjenicima iz pokreta Husi kako bi potkopao Vladu.

Snimak je napravljen u vrijeme kada su Husi preuzeli kontrolu nad Sanom.

Na snimku se čuje glas Saleha, koji govori vojnom vođi Husija da stupi u kontakt sa Salehovim ključnim saradnicima i učini sve kako njegovi protivnici ne bi napustili zemlju.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra, koji godinama prati situaciju u Jemenu, javio je kako je prije dvije godine na jednom prijemu pitao Saleha da li je došao kraj jedne ere za Jemen, a bivši predsjednik mu je odgovorio – ”ne, sačekajte nas, vraćamo se 2014”.

Jačanje Husija brine svjetske sile

Rast i jačanje utjecaja šiitskog pokreta Husi u Jemenu brine Sjedinjene Američke Države, ali i regionalne sile poput Saudijske Arabije.

U svom govoru, vođa Husija Abdul-Melik Al-Husi optužio je jemenskog predsjednika za korupciju te da je saradnik stranih obavještajnih službi.

Dok pokret Husi utvrđuje svoju vlast,  susjedne zemlje poput Saudijske Arabije ne kriju zabrinutost.

Kraljevina je odigrala ključnu ulogu u  postizanju dogovora o mirnoj tranziciji vlasti koja je, 2012. dovela do predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio sadašnji predsjednik Hadi.

Saudijci, koji i dalje imaju veliki utjecaj na Jemen uvrstitili su pokret Husi na listu terorističkih organizacija. Smatraju ga produženom rukom Irana i tvrde da je njihov cilj destabilizacija regije.

Jačanje pokreta Husi budno motre i Sjedinjene Američke Države koje su dugo godina bile aktivno uključene u dešavanja u Jemenu, posebno u borbi protiv Al-Kaide na Arabijskom poluotoku. 
 
Trenutno SAD nema drugog izbora nego da podrži svog saveznika, predsjednika Hadija.
 
Izvor: Al Jazeera