Oštra debata u Kongresu o napadu u Bengaziju

Američki Kongres istražuje okolnosti napada na konzulat u libijskom gradu Bengaziju, počinjen 11. septembra.

Bivši direktor Centralne obavještajne službe (CIA) David Petraeus svjedočio je pred obavještajnim komitetima iza zatvorenih vrata.

Kako iz Washingtona izvještava dopisnik Al Jazeere John Terrett, istraga je izazvala žestoku debatu između demokrata i republikanaca.

Bivšeg direktora CIA-e ispitali su članovi obavještajnih komiteta Predstavničkog doma i Senata u Washingtonu.

Glavna tema sastanaka održanih iza zatvorenih vrata bio je napad na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra, u kom su poginuli ambasador Chris Stephens i još trojica Amerikanaca.

Petraeus, koji je, zbog vanbračne veze, podnio ostavku na mjesto direktora CIA-e, kratko prije toga je boravio u Libiji, a članovi komiteta su željno iščekivali njegov izveštaj.

Promijenjena priča

Među republikancima i demokratama vodi se žestoka rasprava o tome šta i kada je Bijela kuća znala za napad.

Ambasadorica pri Ujedijenim narodima (UN) Susan Rice je odmah nakon napada izjavila da je riječ o reakciji na antiislamski video objavljen na YouTubeu.

Administracija je kasnije promijenila priču, tvrdeći da je u pitanju koordinirani napad, koji je najvjerovatnije počinila grupa povezana s Al-Kaidom.

Nakon saslušanja na Capitol Hillu, član osoblja Kongresa je, pod uslovom da ostane anoniman, rekao novinarima da je Petraeus objasnio nepodudarnosti, izjavivši kako je dozvolio neimenovanim vladinima agencijama da uklone imena potencijalnih terorističkih grupa u Bengaziju iz njegove prvobitne procjene i da kasnije ništa nije učinio po tom pitanju.

U petak je krepublikanski ongresmen iz New Yorka Peter King izjavio da je čuo za odstupanja između onoga što je Petraeus rekao zvaničnicima nakon napada i onoga što je izjavio na saslušanju.

Uskoro nova saslušanja

“Također je naveo kako je jasno rekao da je bilo značajnih terorističkih aktivnosti, ali koliko se sjećam, to nije ono što nam je rekao 14. septembra”, dodao je King.

Ali, demokrati nisu bili toliko određeni i tvrde da nema velikih razlika između onoga što je general rekao ranije i sada.

“General Petraeus je, kao direktor CIA-e, bio potpuno dosljedan”, kaže demokratski senator Kent Conrad.

Do kraja godine bi trebala biti održana nova saslušanja, na kojima će se pojaviti i državna sekretarka Hillary Cliton, nakon što State Department završi svoju procjenu incidenta.

“Američki Federalni istražni biro (FBI) je oslobodio Petraeusa optužbi za odavanje vladinih tajni tokom afere, ali je CIA pokrenula istragu koja bi trebala otkriri da li je trošio vladine resurse na svoju ljubavnicu. U međuvremenu je Pentagon pokrenuo istragu na najvišem nivou o mogućoj etičkoj krizi u višim krugovima američke vojske”, izvještava Terrett.

Izvor: Al Jazeera