Oglasi

Oštre reakcije iz BiH na istup Kolinde Grabar-Kitarović

Izjave o postojanju radikalnih grupa u BiH ponukale političke i vjerske zvaničnike da odgovore Kolindi Grabar-Kitarović.
Grabar-Kitarović je jučer, zajedno sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, otvorila u Neumu dvodnevni naučno-istraživački skupAnadolija

Nakon ponovljenih tvrdnji predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na jučerašnjem skupu u Neumu o postojanju radikalnih grupa u Bosni i Hercegovini, reagirali su vjerski i politički zvaničnici ove države.

Tako je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je kako je „jasno kako se pritiscima i ucjenama izvana ne može postići napredak u BiH“.

„Već duže vrijeme slušamo od gospođe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović optužbe na račun bosanskih muslimana i Bošnjaka o njihovoj navodnoj radikalizaciji i 'mijenjanju islama'. S obzirom na moju odlučnost da u duhu učenja naše vjere o strpljivosti kao ljudskoj vrlini i u želji da svojim djelovanjem doprinesem smirivanju strasti i izgradnji povjerenja među narodima i državama našeg regiona, nisam reagirao na ove ozbiljne optužbe koje se mogu razumjeti kao etiketiranje čitavog naroda i jedne vjerske zajednice“, poručio je poglavar bh. muslimana.

„Odlučio sam da ne reagiram ni kada je predsjednica dala intervju Defense Newsu u kojem je optužila muslimane iz Bosne za radikalizam, kada je iznijela netačne podatke o navodnim hiljadama boraca koji se vraćaju u BiH sa sirijskog ratišta, kada je pozvala državu BiH da ako treba zatraži pomoć Islamske zajednice u Hrvatskoj u borbi protiv nasilnog ekstremizma, čime se osporava kapacitet IZ u BiH, čiji je Mešihat IZ u Hrvatskoj sastavni dio, da se nosi sa ovim problemom. Sve to kao i stalna uplitanja i patroniziranja Bošnjaka smo prešućivali zarad dobrosusjedskih odnosa i naše želje da zajednički surađujemo i rješavamo sva otvorena pitanja.“

Opasno etiketiranje

Kavazović je poručio kako je radikalizam svake vrste, bio on od „male grupe vjerskih ekstremista u Bosni ili isto tako male skupine neofašista zbog kojih je Hrvatska također pod pritiskom domaće i svjetske javnosti, zajednički je problem sviju nas i on se ne bi trebao politizirati“.

„Ovo što sada imamo je opasno etiketiranje muslimana u BiH u jednom izrazito islamofobičnom ambijentu koji dominira svjetskom političkom i medijskom scenom i koji bi mogao biti izrazito opasan. Ja se nadam da gospođa Grabar-Kitarović nije svjesna mogućih posljedica uspostavljanja takve slike o islamu u Bosni i da sve što je govorila i radila ne radi zlonamjerno i s ciljem da se na taj način oslabi politička pozicija Bošnjaka kako bi se od njih iznudili dodatni politički ustupci“, poručio je on.

Govori kako može razumjeti potrebu Grabar-Kitarović „da pokaže kako se brine za bosanske Hrvate, ali mislim da je predsjednici Grabar-Kitarović jasno kako se pritiscima i ucjenama izvana ne može postići napredak u BiH“.

„Povjerenje se ne gradi sumnjičenjem i dizanjem tenzija. Također se nadamo da zvanični Zagreb ne osjeća da gubi primat pred političkim Beogradom u regionu, pa da oni ponovo preko Bosne kao i 1992. vode neke svoje ratove.“

Reisu-l-ulema IZ u BiH je također kazao kako će, „bez obzira na sve pokušaje politizacije i pritiske izvana“, tradicionalni, otvoreni i kozmopolitski islam u BiH preživjeti kao što će „bosanski duh zajedničkog života preživjeti ova teška vremena nametnutih podjela“.

„Ja duboko vjerujem, a na nama svima je da s tim ciljem djelujemo, da je u BiH uvijek bilo i da će biti mjesta za sve njene narode i građane i da će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na svakom dijelu njene teritorije. Samo što ne vjerujem da se to može postići jačanjem nacionalističke retorike, forsiranjem podjela i sijanjem nepovjerenja jednih prema drugima“, kazao je na kraju Kavazović.

Mektić: Predsjednica mijenja priču

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je danas kako su bh. sigurnosne agencije u stalnom i online kontaktu sa obavještajnim agencijama Hrvatske, te kako ne zna otkud predsjednici Grabar-Kitarović podatak da se povećava broj ekstremističkih zajednica u BiH.

„Predsjednica Hrvatske mijenja priču kako gdje dođe. Mi nemamo takve zaključke i ne znamo odakle ona crpi informacije. Pogotovo mi je čudno otkud je BiH dodat sad problem migracije kad mi s tim nemamo veze. Možda nas je zabunom stavila na balkansku rutu jer mi nismo u njoj i niti jedan migrant nije skrenuo s rute i došao u BiH“, rekao je on, prenosi Klix.ba.

Mektić je rekao kako je bilo pokušaja pojedinaca ili manjih grupa da uđu u BiH, ali kako to nije ništa neuobičajeno i da BiH za to ima kapacitete. Istakao je i kako je premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer poslao ključnu poruku da sudbina Srba u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska ovisi od pomirenja i suživota Srba i Bošnjaka, te kako je veoma bitno raditi na tome kako bi osigurali budućnost.

„Rekao bih svim Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i svima ostalima da ne obraćamo pažnju na nebuloze, urlanje, galamu i pjevanje pojedinaca, već da stvaramo to pomirenje na svakom koraku. Moramo početi opraštati jedni drugima, ne da zaboravljamo jer istinu treba gajiti i baštiniti, ali trebamo graditi budućnost na bazi povjerenja“, rekao je Mektić.

Grabar-Kitarović je jučer, zajedno sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, otvorila u Neumu dvodnevni naučno-istraživački skup „Hrvati Bosne i Hercegovine - nosioci europskih vrijednosti“.

Između ostalog, istakla je kako je ugrožena konstitutivnost Hrvata u BiH, te kako raste broj ekstremističkih zajednica u BiH.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.