Oštre reakcije Rima i Pariza na istup Merkel

Angela Merkel: Evropska komisija je jasno rekla da ono što je do sada na stolu još nije dovoljno (Anadolija)

Italija i Francuska oštro su reagirale na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel da učine više kako bi svoje budžete uskladile s pravilima Evropske unije, poručivši joj da se bavi svojim ekonomskim problemima, umjesto da drži lekcije drugima.

Merkel je u intervjuu u nedjelju rekla da su reforme poduzete u Francuskoj i Italiji nedovoljne, sedmicu dana nakon odgode koju je Brisel odobrio dvjema zemljama radi poboljšana njihovih finansija.

“Evropska komisija utvrdila je kalendar prema kojem će Francuska i Italija morati predstaviti dodatne mjere. To je opravdano, jer se te dvije zemlje doista nalaze u procesu reformi”, izjavila je Merkel konzervativnom dnevniku Die Welt.

“No, EK je jasno rekla da ono što je do sada na stolu još nije dovoljno. S tim se slažem.”

Visoki italijanski zvaničnik oštro je reagirao na njene izjave, rekavši kako je “žalosno! da Merkel reforme premijera Mattea Renzija smatra nedovoljnima.

Ceste i natalitet

“Italijanska Vlada nikada nije davala ocjene nekoj članici EU-a i od Njemačke tražimo jednako poštivanje”, kazao je podsekretar za evropske poslove Sandro Gozi.

“Možda bi se kancelarka Merkel trebala fokusirati na njemačku domaću potražnju i na nedostatak investicija. Bio bi to važan doprinos koji je Evropa dugo čekala od Berlina i koji se do sada nije dogodio”, istakao je Gozi.

Francuski ministar finansija Michael Sapin smatra da su izjave Merkel vjerovatno upućene članovima njene stranke, konzervativne Kršćansko-demokratske unije, koja će ove sedmice u Kelnu održati godišnji kongres.

“U Francuskoj provodimo reforme ne da bi zadovoljili ovog ili onog evropskog lidera, nego zato što su one nužne za Francusku”, rekao je Sapin.

Dodao je da Njemačka ima vlastite probleme, od loših cesta do niskog nataliteta.

“Njemačko stanovništvo iz godine u godinu pada. Za deset ili 20 godina mi ćemo biti u boljoj poziciji. Njemačka je danas u boljem položaju jer je provela reforme prije deset godina”, kazao je francuski ministar.

Izvor: Agencije