Oštre reakcije Srbije: Rehabilitacija ustaške NDH

Tomislav Nikolić poručio da Hrvatska, ukidanjem presude Stepincu, zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe (EPA)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić upozorio je da Hrvatska, ukidanjem presude hrvatskom nadbiskupu Alojziju Stepincu, “zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, te vrši pritisak na papu Franju u vezi sa kanonizacijom Stepinca“.

“Ako Hrvatska ovako nastavi iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacističkog dela čovečanstva“, istakao je Nikolić.

Nikolić je za Večernje novosti napomenuo da on lično priprema dokaze o hrvatskom kardinalu, te da će taj materijal predstaviti komisiji u Vatikanu, a prije toga delegaciji Srpske pravoslavne crkve, prenosi Srna.

On je rekao i da je dobio uvjeravanja od pape Franje da neće biti žurbe sa odlukom o kanonizaciji Stepnica.

Dačić: ‘Rehabilitacija NDH’

Nikolić je istakao da Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj.

“On nije bio osuđen ni u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ni u današnjem pravnom sledbeniku te ustaške države. Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je naslednik i pravni sledbenik svih Jugoslavija, i sa tim su saglasne sve novostvorene države, bivše članice Jugoslavije i Srbije i Crne Gore“, rekao je Nikolić.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da je odluka o poništenju presude Stepincu u stvari rehabilitacija fašističke ustaške NDH.

“To nije samo srpsko-hrvatsko pitanje, ovo je svetski i evropski problem, jer UN i EU zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je “NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta, te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)“, kao i da je “NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda“, najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju““, rekao je on.

Istakao je da Evropska unija stvorena na pobjedi nad fašizmom.

“Da li je to moguće u Evropskoj uniji, koja je stvorena na pobedi nad fašizmom? Ako EU ovo prećuti, sledeći za rehabilitaciju su Ante Pavelić i njegovi šefovi Adolf Hitler i Benito Musolini, koje je Stepinac blagosiljao“, zaključio je Dačić.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović smatra da je odluka o poništenju suđenja Stepincu još jedna odluka donijeta, “u predvečerje vanrednih izbora u Hrvatskoj koja će, vrlo svjesno, da isprovocira građane Srbije“.

“To također pokazuje i stepen neodgovornosti hrvatske političke elite“, ističe se u pisanoj izjavi Zorane Mihajlović i ukazuje da ta odluka neće dopirineti boljoj saradnji Srbije i Hrvatske, njenih građana, kao ni saradnji u regionu.

Ona je napomenula da vjeruje da je samo okretanje budućnosti, a ne konstantno i zlonamjerno kopanje po prošlosti, jedini pravi put kako bi građani te dvije zemlje živjeli u miru i imali bolji život.

“Posao svih odgovornih političara jeste da učine sve kako bi naše dve zemlje sarađivale na dobrobit naših građana, a da istoričarima prepustimo da se bave svojim poslom i ulogama pojedinaca u njoj”, istakla je Mihajlović.

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Stepinac, “koji je za srpski narod bio vikar ustaške vojske, teško može da se nada zahvalnom sjećanju i rehabilitaciji“.

Srpski zahtjevi

Vulin je izrazio nadu da sudovi u Hrvatskoj neće biti ažurni samo kada je u pitanju presuda zagrebačkom nadbiskupu Stepincu, nego da će tu energiju upotrijebiti da riješe i srpske zahtjeve u vezi sa imovinskim pravima, penzijama.

On kaže da bi volio da se politika ne miješa u ovaj slučaj i sam sudski postupak, te da se nada da će sudovi dati jasnu sliku ko je i šta je bio Stepinac, prenosi Srna.

Zagrebački Županijski sud poništio je u cjelosti presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, kojega su komunističke vlasti 1946. godine osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Odluku je obrazložio sudac Ivan Turudić, zaključivši da Stepinac nije imao pošteno suđenje.

Reviziju presude zatražio je nadbiskupov nećak Boris Stepinac.

Stepinčeva uloga u Drugom svjetskom ratu predmet je spora Hrvatske i Srbije.

Srpska strana smatra da je Stepinac bio odan ustaškom režimu Ante Pavelića, a navode i kako je pod znakom pitanja njegova uloga i odgovornost za život mnogih Srba, Židova i Roma u Drugom svjetskom ratu, koju bi, prema njihovom stavu, trebala ispitati mješovito povjerenstvo Srpske pravoslavne i Katoličke crkve, uz posredovanje Vatikana.

Izvor: Agencije