Oštre reakcije zbog pogubljenja imama

U Bahreinu su zbog ubistva imama Al-Nimra izbile demonstracije (EPA)

Iran je osudio pogubljenje istaknutog šiitskog imama Nimr al-Nimra u Saudijskoj Arabiji. Oštre osude uputili su libanski šiitski pokret Hezbollah, irački političari i jemenski pobunjenici iz pokreta Husi.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova uručilo je demarš saudijskom otpravniku poslova u Teheranu. S druge strane, Rijad je ambasadoru Teherana uputio demarš zbog izjava iranskih zvaničnika nakon pogubljenja.

Saudijska Arabija pogubila je u subotu 47 ljudi osuđenih za terorizam uključujući istaknutog šiitskog imama, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspiriranih “arapskim proljećem”.

Pored Irana, njegovo pogubljenje izazvalo je reakcije u Njemačkoj, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regije.

‘Nehumana kazna’

Njemački zvaničnik iz Ministarstva vanjskih poslova izrazio je zabrinutost zbog pogubljenja al-Nimra i ponovo naglasio da Njemačka smatra da je smrtna kazna nehumana.

“Pogubljenje Nimr al-Nimra ojačava naše rastuće zabrinutosti zbog povećanja tenzija i produbljivanja rascjepa u regiji”, rekao je neimenovani zvaničnik Reutersu.

Oglasila se i grupa za zaštitu prava Amnesty International (AI), koja ocjenjuje da Saudijska Arabija “koristi pogubljenje da bi dobila političke poene”.

“Ono što su saudijski zvaničnici do sada rekli ukazuje da oni smatraju da se ovakvim pogubljenjima čuva sigurnost, ali pogubljenje šeika Nimra sugerira da oni koriste pogubljenje da dobiju političke poene”, rekao je direktor AI-a za Bliski istok i sjevernu Afriku Philip Luther za AFP.

On je dodao da je suđenje al-Nimru bilo politizirano i nepravedno jer su, kako je naglasio, međunarodni standardi za pravično suđenje “grubo” prekršeni.

“Ono što se dešava je pokušaj da se ušutka kritika u Saudijskoj Arabiji, naročito među šiitskom zajednicom aktivista”, smatra Luther.

Optužbe šiitskih lidera

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Saudijsku Arabiju da podržava terorizam i ubija protivnike režima, a vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Khamenei odao je na svom Twitter nalogu omaž istaknutom šiitskom imamu.

On je pored fotografije al-Nimra napisao da “buđenje nije ugušeno”.

Irački premijer Haider al Abadi smatra da će pogubljenje al-Nimra imati posljedice po regionalnu sigurnost.

Bivši premijer Iraka Nuri al Maliki smatra da će pogubljenje “uglednog imama” obilježiti kraj vlade Saudijske Arabije.

Ugledni irački imam Moqtada al-Sadr pozvao je Irak i zemlje Perzijskog zaljeva na demonstracije zbog pogubljenja al-Nimra.

“Tražim od šiita u Saudijskoj Arabiji da pokažu hrabrost u svom odgovoru čak i putem mirnih demonstracija, kao i šiiti u Perzijskom zaljevu, kako bi zaustavili nepravdu i terorizam vlade u budućnosti”, naveo je on na svojoj internetskoj stranici.

Šiitski Hezbollah iz Libana je, također, osudio pogubljenje istaknutog imama nazvavši ga “ubistvom”, prenosi Reuters.

Hezbollah smatra da je pravi razlog zbog kojeg je al-Nimr ubijen to što se on borio za prava “ugnjetavanih”, navela je ta grupa u saopštenju.

Oglasio se i jemenski pokret Husi koji je saopštio da je riječ o “svetom imamu” oštro kritizirajući vlast u Saudijskoj Arabiji.

U Bahreinu su zbog ubistva imama izbile demonstracije, a policija je upotrijebila suzavac da rastjera učesnike.

Izvor: Al Jazeera i agencije