Osuda rezolucije o armenskom genocidu

Armeni tvrde da je više od 1,5 miliona njihovih zemljaka ubila vojska Otomanskog carstva u pokušaju "genocida" (EPA)

Turska je sinoć osudila rezoluciju o “armenskom genocidu”, koju je u četvrtak usvojio Vanjskopolitički komitet američkog Senata.  

U saopćenju objavljenom u petak tursko Ministarstvo vanjskih poslova tražilo je od američkog Kongresa da ne uvede tu rezoluciju u zakonodavstvo, upozoravajući na to da bi takav potez mogao “naškoditi bilateralnim odnosima” između dvije zemlje, prenosi Xinhua.

Ministarstvo je pozvalo Kongres da učini napore na jačanju historijskog savezništva i partnerstva između Sjedinjenih Država i Turske, koje “ima čak i veći značaj u sadašnjoj konstelaciji odnosa”.

‘Prekoračene ovlasti’

Vanjskopolitički komitet Senata “prekoračio je svoje ovlasti i odgovornosti usvajajući neozbiljnu rezoluciju, koja je pripremana nabrzinu i s nemarom”, saopćilo je Ministarstvo. 

Rezolucija o “armenskom genocidu”, koja se odnosi na dešavanja iz 1915. godine, usvojena je u Vanjskopolitičkom komitetu u četvrtak.

Armeni tvrde da je više od 1,5 miliona njihovih zemljaka ubila vojska Otomanskog carstva u pokušaju “genocida”.

Turska tvrdi da je samo pola miliona Armena smrtno stradalo u borbama i od gladi tokom Prvog svjetskog rata i negira da je to bio genocid.

Izvor: Agencije