Osude napada na muzej albanskog pisma u Bitolju

Oštećeni su ulazna vrata i prozori na muzeju, a za sada niko nije uhapšen (EPA)

Makedonski predsjednik Ðorge Ivanov oštro je osudio incident u Bitolju, gdje su Molotovljevi kokteli bačeni na muzej posvećen albanskom pismu.

Nepoznati vandali oštetili su muzej posvećen albanskom pismu, usred rastućih političkih tenzija oko službenog statusa albanskog jezika u Makedoniji.

Makedonska policija je potvrdila da se napad dogodio u ranim jutarnjim satima u utorak, kada su boce s benzinom bačene na muzej.

Oštećeni su ulazna vrata i prozori, a za sada nitko nije uhapšen povodom tog slučaja.

Ivanov vjeruje da je taj incident “izoliran slučaj” i poziva da se “ne iskoristi za političke ciljeve kako bi se manipuliralo javnošću”, priopćeno je iz kabineta makedonskog predsjednika.

Osude političkih stranaka

“U vrijeme kada je Makedonija suočena s vrlo ozbiljnim izazovima, svi politički i društveni faktori su podjednako odgovorni za sprječavanje bilo kakvih tenzija ili provokacija”, navodi se u priopćenju Ivanova.

Makedonski predsjednik je pozvao sve pojedince da “djeluju na odgovoran način i uzmu u obzir sve moguće posljedice koje bi mogli imati slični incidenti”.

Incident u Bitolju ranije su osudili i Ministarstvo kulture, kao i stranke VMRO-DPMNE i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

Izvor: Agencije