Osude napada na novinara Tufika Softića

Redakcija Monitora zahtijeva da nadležne državne institucije pruže punu sigurnost Softiću (Tanjug)

Redakcija podgoričkog nedjeljnika Monitor najoštrije je osudila jučerašnji napad na  novinara Tufika Softića i zahtijeva od policije da ovaj slučaj što prije rasvijetli.

“Sigurni smo da je bomba koja je eksplodirala pred njegovom kućom, u kojoj su bila Softićeva djeca i supruga, još jedno upozorenje da on treba da prestane da se bavi poslom koji obavlja poštujući najviše etičke i profesionalne standarde”, kaže se u saopćenju.

Redakcija navodi da je Softić posljednjih godina u Monitoru objavio više istraživačkih tekstova u kojima se otkrivaju veze između kriminalnih vrhova u Crnoj Gori i njihovih zaštitnika u institucijama sistema.

“Pisao je o najopasnijim grupama i klanovima koji su zarobili našu državu, a koji slobodno funkcionišu zaštićeni od vrhova vlasti, policije i pravosuđa”, navodi se u reagiranju Monitora.

Smatraju da je “sasvim jasno kako je Softić zbog svojih tekstova bio napadnut  i 2007”, kao i da je iz istih razloga pred njegovom kućom juče eksplodirala bomba, te zahtijevaju da nadležne državne institucije pruže punu sigurnost Softiću.

Napad i prije šest godina

“Zahtijevamo i da, poslije evropske retorike ministra Raška Konjevića, krenu u stvarno rasvjetljavanje Softićevog, ali i ostalih slučajeva napada na novinare, koji su u ovoj zemlji postali laka meta, jer se u najvećem broju slučajeva ne znaju ni nalogodavci ni počinoci nasilja”, stoji u saopćenju.

Povodom ponovnog napada na Softića, koji je također i novinar dnevnog lista Vijesti, reagirao je i Centar za građansko obrazovanje (CGO). CGO je, osudivši ovaj napad, pozvao nadležne organe da hitno i efikasno sprovedu istragu koja će otkriti počionice i nalogodavce.

Za sad nepoznate osobe su pored Softićevog autobomobila, koji je bio parkiran u dvorištu njegove porodične kuće, sinoć oko 22 sata bacila eksplozivnu napravu. U tom trenutku, Softić je bio u kući sa ženom i djecom.

Softić je bio meta napada i prije šest godina, kada je pred svojom kućom brutalno pretučen, a do danas taj slučaj nije istražen do kraja. Tom napadu prethodile su prijetnje zbog tekstova o kriminalnu i kriminalnim grupama sa sjevera Crne Gore, piše Tanjug.

“Država Crna Gora mora pokazati vidljive i uvjerljive rezultate u vođenju istraga oko brojnih nerazjašnjenih napada na novinare koji su se u svom radu bavili i najvećim preprekama Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, poput korupcije i organizovanog kriminala, ali i veza kriminalnog miljea sa političkim donosiocima odluka”, navodi se u saopćenju CGO-a.

U martu je u Podgorici, pred svojim stanom, napadnuta novinarka Vijesti Olivera Lakić, poznata po čestom pisanju o nelegalnim poslovima u Crnoj Gori.

Sredinom juna Podgoričanin Ivan Bušković osuđen je na kaznu zatvora od devet mjeseci zbog napada na novinarku Lakić.

Izvor: Agencije