Osude Trumpa zbog vulgarnih izjava o ženama

Nekoliko uglednih republikanaca povuklo je svoju podršku Trumpu (EPA)

Piše: Ivica Puljić

Jedna audiosnimka iz 2005. godine može Donalda Trumpa skupo koštati. On se na snimku hvali kako voli “pipkati žene” koristeći pri tome nevjerojatno vulgaran riječnik.

Sve se odvijalo 2005.godine kada Trump, s novinarom jedne zabavne emisije Billyjem Bushom, priča o svojim sklonostima prema ženama, objašnjavajući da “kada si slavan, onda im možeš sve raditi…”

Ne znajući da je mikrofon ostao uključen tijekom vožnje u posebnom autobusu na jedan događaj, Trump naširoko, grubo i vulgarno govori o ženama i o tome što im on sve radi.

Nakon nekoliko minuta na videosnimku Trump, zajedno s Billyjem Bushom izlazi iz autobusa, sreće se s jednom ženom, odakle odlaze na novo snimanje. Potom mu Billy Bush govori: “Ja ne idem dalje s tobom, daj mi mikrofon”. 

Ovu su snimku na uvid dobili novinari Washington Posta, a brzinom svjetlosti proširila se na svim američkim TV kanalima i portalima.

Trump je, po prvi put, objavio ispriku riječima: “Ispričavam se ako se itko ovim uvrijedio”, što mnogi ne tumače kao ispriku, nego kao novu uvredu.

U videoporuci loše kvalitete koju je postavio na Facebook, Trump je rekao da je pogriješio, da se ispričava.

“Ja nisam savršena osoba, žalim zbog nekih stvari koje sam rekao ili učinio, a ova je snimka jedna od tih stvari. Obećavam da ću biti bolja osoba”, kazao je Trump i nastavio: “Ovo je odvraćanje od važnih pitanja, zemlja je u vrlo lošem stanju. Hillary i Bill Clinton su učinili gore stvari prema ženama, Vidimo se u nedjelju na debati …”.

Pljušte osude

Osude pljušte sa svih strana, optužujući ga sa seksizam i vulgarnost, traži se njegovo odustajanje od predsjedničke utrke.

Dvojica republikanskih zakonodavaca odustali su od Trumpa, povukli su svoju potporu i pozvali ga da odstupi.

Predsjednik Republikanske stranke Reince Priebus je rekao: “Nijedna žena nikada ne bi trebala opisana takvim riječima. Nikada”.

Prvi čovjek Kongresa, republikanac Paul Ryan, koji se trebao u subotu pridružiti Trumpu na republikanskom skupu u Wisconsinu, poručuje da neće doći te da “…izjava Donalda Trumpa nema opravdanja i da ga čini bolesnim”.

Umjesto Trumpa, u Wisconsinu će se pojaviti njegov potpredsjednički kandidat Mike Pence.

Umjereni republikanci poručuju da je isprika dobra jedino ako je iskrena, a ovo nije bila iskrena isprika.

Demokrate osuđuju njegovu poruku te kažu da je Trumpovo priopćenje bilo o Clintonovima, a ne o njegovoj isprici.

Trump će se, u međuvremenu, pripremati za drugu debatu s Hillary Clinton, koja je na rasporedu u nedjelju. Nema nimalo sumnji da će novi skandal nanijeti ogromne štete republikanskom predsjedničkom kandidatu te da će Demokratska stranka nastojati iskoristiti ovu situaciju da ubere glasove među nezavisnim biračima.

Loša sedmica za Trumpa

No, prije toga Trump nije propustio reći sljedeće:”To je šala iz muških svlačionica, privatni razgovor koji se dogodio prijed dosta godina. Bill Clinton mi je govorio mnogo gore stvari dok smo nekada igrali golf zajedno”.

U to je vrijeme Trump imao 59 godina i nekoliko je mjeseci bio oženjen sa sadašnjom suprugom Melanijom.

Ovo je završnica iznimno lošeg tjedna po Donalda Trumpa nakon što su otkriveni neki njegovi skandali s neplaćanjem poreza, ružnim riječima o ženama i Afroamerikancima, što je rezultiralo time da je Hillary Clinton povećala prednost pred republikanskim kandidatom.

No, ni demokratska kandidatkinja neće imati miran san jer je web stranica WikiLeaks objavila nekoliko njenih govora moćnicima Wall Streeta, za što je svojevremeno dobijala ogromne honorare. Ona je sadržaje tih govora panično skrivala, ali WikiLeaks ih je sada dao na uvid javnosti.

Izvor: Al Jazeera