Osude ubistva kandidata za Skupštinu Kosova

Pista je prema broju osvojenih glasova u Orahovcu bio odmah iza lidera PDK-a (Facebook)

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je ubistvo kandidata Demokratske partije Kosova (PDK) za poslanika na općim izborima Elvisa Piste.

“Predsednica Jahjaga u ime institucija, građana i u svoje lično ime izražava iskreno saučešće porodici Pista zbog gubitka njihovog najmilijeg”, navodi se u saopćenju iz kabineta Predsjedništva, prenosi Agencija Anadolija.

Kosovska predsjednica naglašava da takvi akti ugrožavaju vladavinu reda i zakona. Zatražila je od istražnih organa da uhvate počinioce ubistva i izvedu ih pred lice pravde.

I odlazeći predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi je izrazio duboku bol i žalost zbog ubistva Elvisa Piste, kandidata za poslanika Skupštine.

Saučešće porodici

Izrazio je saučešće porodici Pista i zatražio od organa reda da što prije rasvijetle ovaj jeziv čin, te da počinioci dobiju zasluženu kaznu.

Ranije je i odlazeći premijer Kosova Hashim Thaci snažno osudio ovaj “zločinački i suludi akt ubistva” i naveo da će država poduzeti sve potrebne mjere kako bi se brzo rasvijetlio događaj i počinioci ovog barbarskog čina izveli pred lice pravde.

Kandidat za poslanika na listi Demokratske partije Kosova Elvis Pista (29) ubijen je sinoć iz vatrenog oružja u Orahovcu, javio je dopisnik Agencije Anadolija.

Motivi ubistva su za sada nepoznati. Prema izvještaju Kosovske policije, Pista je ubijen oko 45 minuta iza ponoći u dvorištu restorana “Haja Petrol” u Orahovcu.

“Prema prvim informacijama, sa mesta događaja E. P. iz Orahovca je bio sa svojim poznanicima u restoranu. Čim je izašao iz objekta sa svojom suprugom i poznanicima sa kojima je bio u njemu, pogođen je s leđa iz vatrenog oružja sa distance od oko pet metara”, navedeno je u saopćenju policije u Orahovcu.

Pista je prema broju osvojenih glasova u Orahovcu bio odmah iza lidera PDK-a Hashima Thacija, sa oko 4.700 glasova.

Izvor: Agencije