Osude ubistva srpskog vijećnika na Kosovu

Dimitrije Janićijević, član Opštinskog vijeća Sjeverne Mitrovice, opštine na sjeveru Kosova u kojoj žive većinom Srbi, ubijen je u noći na četvrtak ispred svoje porodične kuće, javila je agencija Tanjug.

Kako je izvijestio dopisnik beogradske agencije, koji se javio iz mitrovačke bolnice, Janićijević, vijećnik u srpskome dijelu Mitrovice, ubijen je kratko nakon ponoći pucnjevima iz automatskog oružja.

Ashton traži brzu istragu

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je žaljenje zbog ubistva Janićijevića i dodala da očekuje brzu istragu i privođenje počinilaca pravdi.
“Visoka predstavnica očekuje brzu istragu o ubistvu, kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde. Svaka upotreba nasilja je apsolutno neprihvatljiva”, navedeno je u saopćenju iz ureda Ashton, koja je uputila izraze saučešća Janićijevićevoj porodici i prijateljima.

U bolnicu je dovezen bez znakova života.

Janićijević je na prošlim izborima bio i kandidat za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice na listi Samostalne liberalne stranke.

Ubijeni Janićijević (35) je otac troje djece, četvrto je na putu.

Nepoznati motivi i počinitelj

Motivi i počinitelj ubistva nisu poznati, a očekuje se da će policija uskoro saopćiti više detalja.

Janićijević je na prošlim izborima bio kandidat za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice na listi Samostalne liberalne stranke.

Prethodno su kosovske vlasti odlučile ponovno raspisati izbore za gradonačelnika sjevernog dijela Mitrovice, jer se utvrdilo kako su za četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova izbori provedeni u skladu sa zakonom, baš kao i konstitutivne sjednice, te izbori i potvrda gradonačelnika Leposavića, Zubinog potoka i Zvečana, ali ne i za izabranog gradonačelnika Mitrovice.

Kancelarija za KiM je osudila ubistvo Janićijevića, te od Eulexa i međunarodne zajednice traži da hitno rasvijetle taj zločin i odgovorne privedu pravdi.

“Pronalaženje zločinaca je imperativ kako bi se građanima obezbedili bezbednost i sigurnost”, poručili su iz Kancelarije.

Zajednička istraga

Kosovska i Eulex policija zajedno vode istragu o ubistvu Janićijevića, potvrdio je zamjenik regionalnog direktora kosovske policije Besim Hoti.

“Prema preliminarnim rezultatima istrage, vjerujemo da je žrtva upucana iz pištolja kalibra devet milimetara. Tijelo je u četvrtak ujutro prebačeno na Institut za sudsku medicinu u Prištini radi obdukcije”, rekao je Hoti za Tanjug.

Slučaj je okarakteriziran kao teško ubistvo, naveo je Hoti, dodajući kako je policija informaciju o ubistvu dobila otprilike 30 minuta nakon ponoći i odmah izašla na mjesto događaja.

Potvrdio je kako je istraga u preliminarnoj fazi prikupljanja dokaza i uzimanja izjava.

“Kada je u pitanju motiv, ništa ne isključujemo. Slučaj se može povezati s nekim događajima iz prošlosti, pošto je ranije zabilježeno nekoliko napada na Janićijevića”, objasnio je Hoti.

On je podsjetio kako su nepoznate osobe nekoliko puta pucale na Janićijevićev lokal u Sjevernoj Mitrovici, ispred lokala bačena mu je i bomba, te mu je ispod automobila bio postavljen eksploziv.

Osude iz Prištine

Ubistvo Janićijevića osudili su mnogi, među njima i vlasti u Prištini, zatraživši da istražni organi što prije rasvijetle taj slučaj.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga je osudila ubistvo, navodeći da je u pitanju “kukavički čin, kojem je cilj destabilizacija Kosova i ulijevanje straha među građane”, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Jahjaga je ubistvo okarakterizirala kao “pokušaj zaustavljanja” nastojanja kosovskih institucija i njenih građana za uspostavljanje reda i zakona, normalizaciju i stabilizaciju stanja u svakom dijelu Kosova.

Zahtijeva da se poduzmu sve mjere na rasvjetljavanju okolnosti i motiva tog čina, kao i da se izvršitelji privedu pred lice pravde.

Vijest o ubistvu Janićijevića je potresna, napisao je kosovski premijer Hashim Thaci na svom Facebook profilu.

“Nijedan motiv ne može obrazložiti oduzimanje života jednog građanina”, naveo je Thaci, pozivajući istražne organe da što prije rasvijetle ovaj slučaj.

Dodatno zastrašivanje

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić najoštrije je osudio Dimitrija Janićijevića i zatražio brzo otkrivanje počinilaca zločina.

“Ovaj zločin je pokušaj da se dodatno zaplaši srpska zajednica na Kosovu i Metohiji i naruši sav trud koji je naša zemlja uložila da bi se stabilizovale prilike u južnoj srpskoj pokrajini. Zbog toga je neophodno brzo otkrit počinioce ovog zločina”, istakao je Nikolić.

“Ovaj napad na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji kao i svi prethodni koji su se dešavali prethodnih godina neće pokolebati Republiku Srbiju da i na ovom delu svoje teritorije stvori uslove za bezbedan život za sve građane”, ocijenio je predsjednik Srbije.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najoštrije je osudio Janićijevića i ponudio pomoć Euleksu i Kosovskoj policiji u nalaženju počinilaca tog zločina.

Dačić je rekao da ne zna koji su motivi ubistva, ali da taj zločin ima političke posljedice.

“Ne znam kakve su pobude, ni razlozi, niti povodi, ali pošto je reč i o pripadniku političke organizacije, onima koji su učestvovali na nedavno organizovanim lokalnim izborima, svakako da ima političke implikacije i posledice”, rekao je Dačić novinarima poslije potpisivanja Operativnog sporazuma između Srbije i Europola.

On je istakao da svaki oblik destabilizacije prilika u Srbiji, nasilje i incidenti poput ubistva Janićijevića, prijete da naruše mir i sigurnost građana.

“Mi najoštrije osuđujemo šta se desilo. Tražimo da istraga utvrdi počinioce i nudimo našu pomoć Euleksu i KPS-u, koliko je moguće da se dođe do krivaca, odnosno počinilaca”, poručio je Dačić.

Privesti počinitelje

I šef Misije OSCE-a na Kosovu Jean-Claude Schlumberger osudio je ubijstvo Janićijevića, saopćivši kako je “šokiran viješću”, te je osudio taj akt.

“Političari na sjeveru Kosova bile su meta više napada tokom predizborne kampanje, ali do sada ne sa takvim posljedicama”, podsjetio je Schlumberger, te naglasio kako je “apsolutno neprihvatljivo da izabrani dužnosnici budu meta na taj način”.

“Janićijević je bio postavljen da predstavlja interese svojih birača, što je nešto što se mora poštovati u svakom demokratskom društvu”, istaknuo je Schlumberger i pozvao nadležne vlasti da učine sve kako bi “istražili sraman krivični akt i priveli počinitelje pred lice pravde”.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar osudio je ubistvo Janićijevića, te poručio: “Kad god je život izgubljen, osjećamo sažaljenje. U situaciji tako složenoj kao što je sada na sjeveru Kosova, u trenutku kada se formiraju legitimne i demokratske institucije, takvo ubistvo treba osuditi i cijeli slučaj što prije riješiti.”

“Pozivamo na potpunu istragu, koristeći sve raspoložive snage kosovske policije”, napomenuo je Žbogar.

Osudama se priključio i izvjestitelj Evropskog parlamenta za za Srbiju Jelko Kacin, za kojeg “ubistvo predstavlja napad na dijalog Srbije i Kosova”.

Dimitrije Janićijević biće sahranjen u petak na groblju u Rudaru kod Zvečana.

Tijelo ubijenog Janićijevića večeras je poslije 19 sati dovezeno sa obdukcije u njegovu porodičnu kuću u Mitrovici.

U petak će u Mitrovici, zbog ubistva Janićijevića, biti dan žalosti.

Izvor: Agencije