Osuđen na 472 godine zatvora zbog seksualne trgovine djecom

Franklin je bio vođa bande koja se bavila trgovinom ljudima, a žrtve - više djevojaka i žena - vrbovala je na Facebooku (Sud okruga Arapahoe)

Američki sud osudio je 31-godišnjeg Brocka Franklina na 472 godine zatvora zbog seksualne trgovine djecom, rekao je danas sudski zvaničnik, a lokalni mediji su ocijenili kako je riječ o rekordnoj kazni za trgovinu ljudima.

Franklina je ranije ove godine sud u Coloradu proglasio krivim po 30 tačaka optužnice uključujući trgovinu maloljetnicima i odraslim osobama, kao i poticanje dječje prostitucije, prenosi agencija Reuters pozivajući se na lokalne medije.

Televizija FOX 31 Denver navodi kako je riječ o najdužoj zatvorskoj kazni za trgovinu ljudima u američkoj historiji.

„Kaznom od 400 godina šalje se snažna poruka širom države da nećemo tolerirati tu vrstu nasilja“, rekla je Janet Drake, glasnogovornica Kancelarije tužioca Colorada.

Prijavljeno više od 22.000 slučajeva

Franklin je bio vođa bande koja se bavila trgovinom ljudima, a žrtve – više djevojaka i žena – vrbovala je na Facebooku, nakon čega ih je drogirala i prodavala putem interneta za seksualne usluge koje su pružale u hotelima.

Banda se sastojala od sedam članova, od kojih su četvorica već bila osuđivana.

Grupa „Polaris“, koja se bori protiv ropstva, saopćila je kako je primila prijave više od 22.000 slučajeva vezanih za seksualnu trgovinu u SAD-u tokom protekle decenije.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada, u svijetu je više od 40 miliona ljudi žrtava trgovine ljudima, a oko četiri miliona njih je prisiljavano na seksualno iskorištavanje.

Izvor: Agencije