Osumnjičeni nacista umro uoči izručenja

Johann Breyer je bio optužen za masovna ubojstva i pomaganje u ubojstvima u nacističkom logoru Auschwitz (AP)

Johann Breyer (89), nacist osumnjičen za ratne zločine, umro je u Sjedinjenim Američkim Državama dan nakon što je sud izdao nalog za njegovo izručenje Njemačkoj radi suđenja.

Breyerov odvjetnik Dennis Boyle je potvrdio kako je njegov klijent preminuo sinoć u filadelfijskoj bolnici.

Odluku suda o izručenju još je trebala potvrditi Vlada SAD-a, prenio je AP, nakon što je sud zaključio je da je Breyer bio pripadnik SS postrojbi optužen za masovna ubojstva i pomaganje u ubojstvima u nacističkom logoru Auschwitz, tokom Drugog svjetskog rata.

Optužnica ga je u 158 točaka teretila za pomaganje u ubojstvu najmanje 216.000 židovskih muškaraca, žena i djece tokom 1944. godine, u vrijeme kada je bio čuvar logora.

Mirni život u SAD-u

Breyer je bio u pritvoru u SAD-u nakon što je uhićen u lipnju ispred svoje kuće u Philadelphiji, gdje je desetljećima mirno živio.

Imao je američko državljanstvo, jer mu je majka bila rođena u SAD-u, a kasnije se preselila u Europu, gdje je Breyer i rođen.

Tvrdio je kako nije ništa znao o masovnom ubijanju u Auschwitzu i da nije sudjelovao u tome.

Njemačke vlasti izdale su nalog za Breyerovo uhićenje u lipnju 2013. godine.

Vlada SAD-a je 1992. godine pokušala da mu oduzme državljanstvo kad je otkrila njegovu nacističku prošlost, ali sud je 2003. godine zaključio da se Breyer priključio nacistima kao maloljetnik i da stoga nije bio za to zakonski odgovoran.

Izvor: Agencije