Osumnjičeni za silovanje pojavili se na sudu

Silovanje je pokrenulo lavinu protesta širom zemlje (AFP)

Pet muškaraca koji su brutalno silovali 23-godišnju studenticu, nakon čega je od posljedica i preminula, pojavili su se na indijskom sudu, gdje im se, između ostalog, sudi i za ubistvo.

Optuženici su se pojavili na sudu u Delhiju u ponedjeljak, a dvojica od njih su pružili dokaze u zamjenu za eventualno blažu kaznu, rekao je agenciji Reuters javni tužitelj Rajiv Mohan.

Al Jazeerina reporterka Divya Gopalan, koja izvještava iz Delhija, kaže: “Tužitelji kažu kako imaju veoma jake dokaze protiv njih. Ljudi pažljivo prate kako bi vidjeli šta će se desiti s optuženima”.

Dan ranije je policija izjavila da su otkrili forenzičke dokaze koji osumnjičene povezuje sa ubistvom.

Petorica, koji bi mogli biti smaknuti ukoliko budu osuđeni, optuženi su i za otmicu, pljačku i zavjeru, zbog napada koji je pokrenuo lavinu protesta u Indiji.

Optuženi su Ram Singh, Mukesh Singh, Vijay Sharma, Akshay Thakur i Pawan Gupta.

Šesti optuženik je maloljetan, te će se pojaviti na posebnom suđenju.

Inače su potrebni mjeseci da se tužilaštvo sklopi za ovaj tip slučaja, ali u ovom slučaju je postupak pokrenut samo sedam dana nakon smrti studentice u singapurskoj bolnici.

Vlada, koja je osjetljiva na kritike da loš pravosudni sistem dodatno doprinosi agoniji žrtava, obećala je brzo pokrenuti slučaj spram optuženika koji žive u Delhiju.

Maksimalna sigurnost

Sunil Gupta, glasnogovornik zatvora Tihar, gdje su optuženici smješteni od hapšenja, rekao je agenciji AFP da je i zbog ovog slučaja pojačano osiguranje.

„Pojačali smo mjere sigurnosti unutar sudskih prostorija.“

Policija se obavezala na „maksimalnu sigurnost“ za vrijeme saslušanja, jer strahuju za sigurnost optuženih.

Prošle sedmice je uhapšen čovjek koji je navodno planirao postaviti bombu u blizini kuće jednog od optuženih.

Izvor: Agencije