Osumnjičenim za zločin u Štrpcu 30 dana pritvora

Viši sud u Beogradu odredio je u petak navečer, na prijedlog Tužilaštva za ratne zločine Srbije, pritvor do 30 dana osumnjičenim da su 1993. godine učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika voza kod mjesta Štrpci, javlja Tanjug.

Sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donio je rešenje i odredio pritvor Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Ðekić zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, rekla je glasnogovornica Višeg suda Branislava Puzić.

Pritvor je okrivljenim određen zbog opasnosti od bjekstva, kao i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svjedoke, rekla je Puzić.

Ranije u petak je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević donio naredbu o provođenju istrage protiv pet osumnjičenih da su 27. marta 1993. godine učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika, kod mjesta Štrpci, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, piše Tanjug.

“Posle 21 godine, zajedničkim naporima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, kao i policijskih agencija dve zemlje, učinjen je veliki korak u rasvetljavanju zločina nad građanima tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, koji su oteti u mestu Štrpci, a potom zverski mučeni i ubijeni”, saopćeno je Tužilaštva Srbije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će također, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene koji su lišeni slobode u Bosni i Hercegovini.

Radeći u interesu žrtava, a s obzirom da se za posmrtnim ostacima 16 žrtava još uvijek traga, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će u narednom periodu insistirati kod nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i Srbij, da se nastavi traženje nestalih na lokaciji Perućac te da se u te svrhe izvrši pražnjenje jezera u potrazi za posmrtnim ostacima.

“Ovo lišenje slobode prvo je zajedničko i istovremeno lišenje slobode osumnjičenih u predmetu za ratne zločine na području dvije države u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Uhapšeno 15 osoba

Policija u Bosni i Hercegovini i Srbiji u petak ujutro je uhapsila 15 osoba osumnjičenih za otmicu 20 ljudi 1993. godine iz voza na relaciji Beograd – Bar u Štrpcima, koji su prevezeni u Višegrad, nakon čega su ubijeni, a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javio je iz Beograda da je u Srbiji uhapšeno petero ljudi.

Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poaslova bh. entiteta Republika Srpska, uhapsila je 10 osoba na području Višegrada i Prijedora, javlja Fena.

Tužioci iz Bosne i Hercegovine i Srbije saopćili su da su zajedničkim naporima proveli istragu koja je dovela do hapšenja.

“Sada smo na putu rešavanja ubistava koja su bila skrivena više od 20 godina”, rekao je za AP Bruno Vekarić, zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije.

“To moramo učiniti zbog nedužnih žrtava.”

U saopćenju MIP-a Srbije se navodi da se uhapšeni sumnjiče za otmicu 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i još jedne osobe nepoznate nacionalnosti.

Visoki dužnosnici VRS-a među osumnjičenima

Među uhapšenima su bivši komandant interventnog voda višegradske brigade VRS-a Boban Inđić, Gojko Lukić, brat haškog osuđenika Milana Lukića, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević, prenosi Tanjug.

Anadolija prenosi da su među uhapšenima visoko rangirani vojni dužnosnici VRS-a iz tog perioda, kao i direktni izvršioci koji su učestvovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava, koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu.

Associated Press je došao u posjed ekskluzivnih dokumenata istrage, koju podržava Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, sa sjedištem u Hagu.

Zajedno s izjavama svjedoka, dokumenti pružaju prvi detaljni uvid u tragediju.

Tužioci su sada identificirali Milana Lukića, jednog od najozloglašenijih srpskih ratnih zapovjednika tog perioda, kao organizatora masakra, koji je pažljivo isplaniran i temeljito proveden.

Lukić već služi doživotnu zatvorsku kaznu koju mu je izrekao Haški tribunal za druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju MUP-a Srbije navodi se kako se sumnja da je “M. L. organizovao vojnu grupu” koja je u Štrpcima nasilno izvela iz voza 20 civila.

“Osumnjičeni su putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu. Sumnja se da su oni, uz pretnju oružjem, civile odveli u fiskulturnu salu, gde su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrednosti. Nekima je naređeno da skinu odeću. U prostorijama fiskulturne sale su ih držali dva časa, nakon čega su ih vezali žicom i odvezli u selo Mušići, nekoliko kilometara dalje”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su osumnjičeni kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, u čijem pravcu su M. L. i još jedna osoba odveli putnike, a zatim su se čuli pucnji.

“Osumnjičeni su se posle streljanja vratili u selo Prelovo, gde su podelili oduzete vrdnosti. Tela žrtava su sutradan, 28. februara, bačena u Drinu. Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljene su kasnije na školskom dvorištu.”

Saradnja tužilaštava

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirale zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana, intenzivno, na području Bosne i Hercegovine i Srbije, u saradnji s policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog stravičnog zločina, koji je bio nerasvjetljen 19 godina. Detaljnom i temeljitom istragom prikupljeni su dokazi o počiniteljima ovog zločina, a tužitelji iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

“Ova istraga primjer je dobre i efikasne saradnje između tužiteljstava dvije zemlje, a na temelju Protokola o saradnji, jer se radi o ratnom zločinu, gdje se počinjenje ratnog zločina, njegove žrtve i svjedoci, nalaze na području dvaju država. Glavni tužitelji, [Goran] Salihović i [Vladimir] Vukčević, istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima, koji je uspio rasvijetliti zločin te na taj način donijeti nadu i pravdu porodicama žrtava, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinitelja”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Salihović je za AP rekao da su “brojni ratni zločinci su i dalje utjecajni u privredi, politici, policiji te u vojsci”.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućim tužiocima, koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Zbog učešća u Zločinu u Štprcima,Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dvije godine kasnije potvrdio presudu.

Džemail Halilagić, predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava u Priboju i novinar koji je među prvima počeo javno pisati i istraživati zločine počinjene u Sjeverinu i Štrpcima, rekao je za agenicju Anadolija da se o tim zločinima nije dovoljno govorilo i da mnogo toga i dalje ostaje nepoznanica.

Kazao je kako je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća počeo posjećivati porodice žrtava kako bi zajedno saznali šta se desilo žrtvama.

‘Bošnjake svesti na enklavu’

“Cilj zločina u Štrpcima je bio da se očisti teritorij od muslimana. U tom kontekstu, sjetimo se kada je[optuženi za ratne zločine] Vojislav Šešelj 1993. godine izjavio da se ‘očistio’ granični pojas od muslimana. Cilj je bio da se bošnjački korpus svede na jednu enklavu. Ti zločini su vršeni u funkciji plana etničkog čišćenja i zastrašivanja bošnjačkog stanovništva”, istakao je predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava u Priboju.

Koordinator ispred porodica otetih i ubijenih u Štrpcima Nail Kajević izrazio je u petak očekivanje da će se suđenje konačno privesti kraju, a posmrtni ostaci ubijenih biti pronađeni.

“Ovo je nešto što se najavljuje više godina unazad, nešto što je trebalo očekivati odmah poslije tog događaja”, rekao je ona agenciji Tanjug.

Prema njegovim riječima, prošlo je već 21 godina kako ovaj događaj nije procesuiran, iako se odmah znalo da je “otmicu izvršila Vojska RS-a, da to nije bio postupak pojedinca, niti grupe, nikakve paravojne formacije, nego da je akciju izvršila VRS, koja je imala logističku podršku iz cijele Jugoslavije”.

“O otmici se znalo i govorilo mjesec dana prije toga, o tome je raspravljala i vojska i policija, otmica je bila najavljena, ali ništa nije preduzeto”, istakao je Kajević.

Amnesty pozdravio hapšenje

Međunarodna organizacija Amnesty International pozdravila je zajedničku akciju vlasti Srbije i Bosne i Hercegovine i hapšenje 15 osumnjičenih za otmicu iz voza i ubistvo 20 osoba u Štrpcima 1993. godine.
“Današnje hapšenje je dobrodošao i prijeko potreban primjer saradnje bivših strana u sukobu. Od 15 osoba, njih 10 uhapšeno je na teritoriji Bosne i Hercegovine, a petero u Srbiji. Hapšenje je izvršeno nakon zajedničke istrage, na osnovu sporazuma o saradnji dve zemlje”, saopćio je AI.

On je dodao da su porodice odmah poslije otmice imale obećanja tadašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševciha da će otmica biti procesuirana, počinioci kažnjeni, a posmrtni ostaci nađeni, ali da ni danas nema tačnih informacija, niti posmrtnih ostataka svih otetih i ubijenih.

“Očekujemo da će ovo suđenje biti privedeno kraju, porodice da se smire, a posmrtni ostaci preostalih otetih i ubijenih pronađu i po našim običajima sahrane”, rekao je Kajević.

Vratiti poljuljano povjerenje

Sanžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda pozdravio je akciju tužilaštava za ratne zločine Srbije i Bosne i Hercegovine.

“To daje nadu da će pravda i nakon ovoliko godina biti zadovoljena“, rekla je za Anadoliju Semiha Kačar, predsjednica Odbora.

Ona je izrazila nadu da će se i ostali zločini koji su se desili devdesetih godina na prostoru Sandžaka rasvijetliti i da će se saznati puna istina, a krivci biti procesuirani.

Očekuje da će istraga u tom slučaju biti detaljna i sveobuhvatna i da će se pred licem pravde naći svi oni koji su pripremali, naređivali i vršili egzekucije.

Dodala je da ovo hapšenje daje nadu porodicama žrtava da dođu do pravde i steknu status civilnih žrtava rata, što su nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Srbiji i ranije tražili.

“Ovaj postupak može pomoći da se povrati poljuljano povjerenje Bošnjaka Sandžaka u institucije države Srbije i da se žrtvama i njihovim porodicama pruži dostojanstven tretman“, rekla je predjednica organizacije koja se od 1990. godine bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda na području Sandžaka.

Ocijenila  je i da će pravda za ubijene Bošnake i njihove porodice biti znak da je srbijansko društvo sazrelo i prihvatilo vrijednosti vladavine prava i ljudskih prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije