Oswald se sastao s agentom KGB-a prije atentata na Kennedyja

Dokumenti otkrivaju Oswaldovu povezanost s Rusima (EPA)

Planovi CIA-e o ubistvu Fidela Kastra, strahovi SSSR-a od raketnog napada SAD-a i veze koje je s Rusima imao Li Harvi Osvald, koji je optužen za ubistvo američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija, neki su od najinteresantnijih detalja koji su izronili objavljivanjem hiljada dosad poverljivih dokumenata.

To piše britanski Telegraph nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp dozvolio objavljivanje 2.800 dokumenata o ubistvu Kenedija, ali istovremeno i blokirao više stotina dokumenata vezanih za ubistvo, uvaživši apele iz CIA-e i FBI-a da ta dokumenta treba da ostanu tajna.

Iako su istoričari upozorili da obelodanjena dokumenta verovatno ne sadrže “bombastična” otkrića i da će teško ućutkati rasprostranjene teorije zavere o atentatu izvedenom 1963, neka od tih dokumenata privukla su pažnju jer se, između ostalog, tiču Osvaldove povezanosti s Rusima. 

Strah od američkih raketa

Jedan od najinteresantnijih podataka jeste da se Osvald, dva meseca uoči atentata na Kenedija, sastao sa Valerijem Vladimirovičem Kostikovim, agentom KGB-a, koji je bio odgovoran za ubistva. FBI veruje da je sastanak bio vezan za dodeljivanje vize ili pasoša Osvaldu.

Ipak, u jednom od dokumenata se opisuje sovjetska reakcija na ubistvo Kenedija, pri čemu su, navodno, sovjetski zvaničnici rekli da Osvald nema nikakve veze sa Sovjetskim Savezom. Opisali su ga kao “neurotičnog manijaka koji nije lojalan ni svojoj zemlji ni ičemu drugom”, negirajući da je Osvald ikad pripadao bilo kojoj organizaciji u Sovjetskom Savezu i da mu je ikada dodeljeno sovjetsko državljanstvo.

Sovjetski Savez je, otkrivaju dokumenta, verovao da je reč o puču ultradesnice u SAD-u, te da to nije delo jednog čoveka već pažljivo planirane kampanje, u kojoj je učestvovalo više ljudi.

Iz jednog dokumenta se vidi i da je Sovjetski Savez posle Kenedijeve smrti strepeo da bi, u odsustvu liderstva, “neki neodgovorni general u SAD-u mogao da lansira raketu na SSSR”.

Među najzanimljivijim tek obelodanjenim dokumentima su i ona koja bacaju svetlo na razne aktivnosti Kenedijeve administracije, kao što su njeni tajni pokušaji da uništi vladu Fidela Kastra na Kubi, navodi londonski dnevnik.

Planovi CIA-e o ubistvima stranih čelnika

Naime, u “rezimeu činjenica koje je sakupio izvršni direktor Komisije CIA-e u vezi sa mogućom umešanošću u planove u ubistvima stranih čelnika” iz 1975. godine, navodi se da je CIA razmatrala saradnju sa “mafijaškim resursima” kao način ubistva kubanskog lidera.

Komisija je, stoji u dokumentima, tada utvrdila da su agenti CIA-e bili umešani u planove u toj zemlji sa pojedinim građanima i drugima u nastojanju da ubiju Castra.

Otkriveno je i da je na sastanku septembra 1962. grupa Kenedijevih visokih pomoćnika, među kojima je bio i njegov brat Robert, kao javni tužilac, razgovarala o nizu opcija protiv Kastrove komunističke vlade, a CIA je bila zadužena da razmotri mogućnost sabotaže delova aviona koji će biti isporučeni iz Kanade na Kubu.

Među dokumentima je i jedan na više od 400 strana koji opisuje ljude praćene kao potencijalne pretnje po Kenedija i njegovog naslednika, Lindona B. Džonsona.

Iz obelodanjene dokumentacije se saznaje i da je policija u Dalasu znala za pretnje smrću Osvaldu, koga je na kraju i ubio vlasnik dalaskog noćnog kluba Džek Rubi.

Neka dokumenta su do poslednjeg trenutka zadržavana u tajnosti, a neki navodi nagoveštavaju da je nekoliko stotina sada objavljenih dokumenata prvobitno trebalo da prikrije istragu o Osvaldovoj poseti Meksiko Sitiju, navodi Telegraph.

Izvor: Agencije