Otac iz Gaze: Ubistva djece predočiti ICC-u

Izraelska vojska tvrdi da su "piloti postupili prema zakonu" kada su u zračnom napadu ubili djecu koja su se igrala na plaži (EPA)

Otac jednog od četiri palestinska dječaka koji su ubijeni u izraelskom zračnom napadu na plaži u Gazi tokom prošlogodišnjeg rata rekao je da je bio bijesan kada je čuo odluku izraelske vojske da zatvara internu istragu o ubistvima bez ikakvih optužnica.

Također je dodao da se nada da će stradanje djece biti dio palestinskog predmeta o ratnim zločinima protiv Izraela, za koji se očekuje da će biti predočen Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

„Nema pravde u internoj istrazi. Mi računamo na ICC i ljudska prava. Ne bojimo se i uvjereni smo da ćemo pobijediti, jer je svijet uz nas“, rekao je Mohammed Bakr za agenciju AP.

Četiri dječaka, rođaci koji su imali između devet i 11 godina, ubijeni su dok su se igrali na plaži u zapadnom dijelu Gaze tokom rata prošlog ljeta.

Sedam drugih osoba, odraslih i djece, ranjeni su u istom zračnom napadu, koji je izazvao međunarodnu osudu.

‘Piloti postupili prema zakonu’

Izrael je u prošlosti ukazivao na kredibilitet njegovih internih istraga kao dokaz da je uključivanje ICC-a nepotrebno.

Palestinci tvrde da je izraelski pravosudni sistem pristrasan i žale se da vojska rijetko osuđuje svoje vojnike.

Palestinski političar Mustafa Barghouti rekao je za Al Jazeeru da je ishod ove istrage dokaz da „Izrael bježi od svoje odgovornosti“.

Izraelsko vojno tužilaštvo zatvorilo je u petak ovaj slučaj i nikoga nije osudilo, jer nisu utvrdili da u ovom slučaju postoji “bilo kakav zločin”.

Kako navodi izraelska vojska, nakon krivičnog postupka koji je vođen u vezi sa smrću četvoro djece na obali Gaze, slučaj je zatvoren jer su “piloti postupili prema zakonu”.

Istovremeno je ICC objavio da će poslati delegaciju u Izrael u okviru istrage o zločinima počinjenim tokom prošlogodišnje izraelske ofanzive na Gazu.

“Delegacija ureda tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda u Hagu u Izrael će stići 27. juna. Cilj preliminarne istrage tužilaštva je da odredi da li postoji realan osnov za tvrdnje da su zločini pod jurisdikcijom Međunarodnog krivičnog suda”, navodi izraelski dnevni list Haaretz službeni palestinski izvor.

Ubijeno više od 500 djece

Palestina je u martu pristupila ICC-u nakon što je sud u Hagu odobrio zahtjev Palestinaca za pristupanjem ovom međunarodnom tribunalu.

Pridruživanje Palestine okarakterizirano je kao korak više u diplomatskoj i sudskoj konfrontaciji koju je 2014. godine počela palestinska uprava. ICC progoni počinioce genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Ranije ove godine Palestinci su prihvatili jurisdikciju suda počevši od juna 2014. godine kako bi osigurali da prošlogodišnji izraelski napadi na Gazu budu uključeni u ispitivanje.

U periodu od 7. jula do 26. augusta prošle godine u izraelskim napadima u Gazi ubijeno je 2.157, a ranjeno više od 11.000 ljudi.

Ubijeno je više od 500 djece tokom izraelske ofanzive na Gazu prošle godine, a u periodu između 2008. i 2009. godine ubijeno ih je 350, podaci su UNICEF-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije