Otapanje alpskog leda otkriva žrtve planina

Planinarima koji otkriju ostatke umrlih policija preporučuje da ih označe i zabilježe koordinate (EPA)

Otapanje glečera u švicarskim Alpima zbog globalnog zagrijavanja otkriva posmrtne ostatke onih koji su u visokim planinama nastradali prije više decenija, a zadnji takav slučaj je pronalazak posmrtnih ostataka njemačkog skijaša koji je nestao 30. augusta 1963, kad je imao 36 godina.

Dijelove njegovog tijela, koje je dugo prekrivao snijeg i led, pronašli su planinari na glečeru Morteratsch u kantonu Graubuenden, a identitet umrlog potvrđen je i DNK analizom, objavila je kantonalna policija.

Smanjivanje glečera Morteratsch, koji klizi sve niže, redovno otkriva ostatke ljudskih tijela, žrtava planina.

Samo u području Bernina, najvišeg dijela istočnih Alpa u Švicarskoj, čiji vrhovi prelaze 4.000 metara visine, još se traži četrdesetak planinara i skijaša koji su tamo nestali proteklih decenija.

Označiti i zabilježiti

Planinarima koji otkriju posmrtne ostatke umrlih policija preporučuje da ih označe i zabilježe koordinate, ali da ništa ne diraju prije dolaska stručnjaka.

Takvi slučajevi u Švicarskoj više nisu sasvim rijetki zbog otapanja i klizanja glečera uslijed klimatskih promjena.

Tako su prošlog ljeta na padinama Matterhorna nađeni ostaci dva japanska penjača na taj vrh koji su nestali 1970. a godinu prije toga i tijelo češkog alpiniste koji se na Matterhorn penjao 1974. godine. 

Izvor: Agencije