Oteti tajni agent traži pomoć od Hollandea

Somalske vojne snage dugo se bore protiv Al-Shababa (AP)

Francuski tajni agent, kojeg somalska grupa Al-Shabab tri godine drži kao taoca, apelirao je na francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da pregovara sa otmičarima o njegovom oslobađanju.

Prema navodima američke grupe SITE, koja nadgleda portale Al-Shababa i sličnih organizacija, Denis Allex pojavljuje se na videu koji su snimili njegovi otmičari i govori:

“Gospodine Predsjedniče, još sam živ, ali koliko dugo? To zavisi od vas. Ako se ne dogovorite o mom oslobađanju bojim se da će ovo biti posljednja poruka koju ćete dobiti od mene. Moj život zavisi od vas”, govori Allex, koji je zatočen već tri godine, a prenosi AFP.

Četverominutni film, u kojem je prikazan Allex koji čita izjavu na francuskom jeziku ispred obične smeđe zavjese, objavio je SITE.

Obučavali Vladine snage

Allex navodi da se javlja u julu, tri godine nakon što su pripadnici naoružane grupe upali u njegov hotel u somalskoj prijestolnici Mogadišu i oteli njega i još jednog francuskog oficira koji je naknadno pobjegao.

Nije jasno zašto je bilo potrebno nekoliko mjeseci da videosnimak izađe u javnost. Kako navodi SITE, pretpostavlja se da je snimak bio namijenjen za objavu nedugo nakon Hollandeove izborne pobjede u maju.

“Gospodine Predsjedniče, želio bih iskoristiti ovu priliku općih političkih promjena, posebno promjena u državnom vrhu, da obnovim moj zahtjev za pomoć”, kazao je Allex na videosnimku.

“Ovaj put se obraćam Vama, nadajući se da ćete se vi drugačije odnositi prema mom slučaju od predsjednika Sarkozyja i njegove Vlade.”

Francuski zvaničnici kazali su da su Allex i njegov kolega bili u Mogadišu kako bi savjetovali i obučavali somalske Vladine snage sigurnosti, koje se bore protiv Al-Shababa i drugih pobunjenih milicija.

Izvor: Agencije