Oteto više od 100 učenica u Nigeriji

Naoružani muškarci su kidnapirali više od 100 djevojaka iz srednje škole u sjeveroistočnoj nigerijskoj državi Borno i spalili grad u kojem se škola nalazila, dan nakon smrtonosnog bombaškog napada u prijestolnici države.

Niko nije preuzeo odgovornost za otmicu koja se dogodila u utorak, ali su glavni osumnjičeni borci iz oružane grupe Boko Haram, čije ime znači “Zapadno obrazovanje je zabranjeno”.

“Mnoge djevojke su oteli podivljali naoružani napadači koji su upali u školu konvojem vozila”, rekao je Emmanuel Sam, zvaničnik obrazovanja u gradu Chibok, prenosi AFP.

Izjavu je dao iz Maidugurija, glavnog grada države Borno, gdje je, prema njegovim riječima, pobjegao od napada na Državnu srednju školu za djevojke iz Chiboka.

Napadači su došli “u kamionima i na motociklima i zaputili su se prema školi” gdje su savladali vojnike zadužene za osiguranje, rekao je svjedok koji je htio ostati anoniman.

Navodi da su vojnici bili raspoređeni da pruže dodatno osiguranje u susret ranih ispita, ali su napadači “savladali vojnike i odveli djevojke”.

Nije mogao procijeniti broj otetih djevojaka.

Česti napadi

Boko Haram je često napadao škole na sjeveroistoku tokom pobune u kojoj su ubijene hiljade ljudi od 2009.

U ranijem ovogodišnjem napadu u Bornu svjedoci su kazali da su borci Boko Harama opkolili školu za djevojke, natjerali učenike da napuste objekt i naredili im da se odmah vrate u svoja sela.

Najmanje 71 osoba je ubijena u predgrađu Abuje u ponedjeljak kada je bomba eksplodirala na autobuskoj stanici na kojoj se nalazilo mnogo ljudi. Taj napad je bio najsmrtonosniji napad na federalnu prijestolnicu.

Boko Haram želi da na sjeveroistoku uspostavi državu u kojoj bi vladao islamski zakon. Nigerijski muslimani uglavnom žive na sjeveru, dok su kršćani na jugu.

Eksplozija u Abuji je podigla zabrinutost o mogućnosti države da se zaštiti od sve češćih napada tokom Svjetskog ekonomskog foruma o Africi, koji se treba održati narednog mjeseca u prijestolnici.

Nakon napada Nigerija je saopćila da će rasporediti više od 6.000 policajaca i vojnika da čuvaju čelnike afričkih država i poslovne lidere koji će učestvovati na skupu koji se održava između 7. i 9. maja, a koji se ugleda na glavni skup te vrste u Davosu u Švicarskoj.

Glavni afrički proizvođač nafte želi naglasiti svoj nedavno dobijeni status najveće ekonomije na kontinentu.

Napad u ponedjeljak je, također, pojačao pritisak na predsjednika Goodlucka Jonathana koji se treba ponovno kandidirati na izborima u februaru.

Izvor: Agencije