Otežana identifikacija žrtava pada aviona

U padu vojnog aviona u Indoneziji poginulo je više od 140 osoba. U letjelici se nalazilo 113 osoba, za koje se navodi da su pripadnici vojske i članovi njihovih obitelji.

Pad aviona nitko nije preživio. Osim onih koji su u njemu bili, stradali su i stanari zgrada u koje je avion udario. Ne zna se točno koliko ih je bilo u zgradama, a do sada je pronađeno blizu 60 tijela.

“Identifikacija poginulih je u tijeku. Identificiramo tijelo po tijelo, i to je spor proces. Ne možemo govoriti o identitetu poginulih dok ne završimo cijelu proceduru”, rekao je Didiet, šef sektora za izvanredne situacije.

Grad u kojem živi oko dva milijuna stanovnika još je u šoku. Zgrade na koje je avion pao su u ruševinama, a vozila spaljena. Mnoga tijela su pougljenjena, što otežava proces identifikacije.

Pitanje sigurnosti

“Imamo problem pri identifikaciji, jer su neka tijela gotovo cijela izgorjela. Jako je teško identificirati ih putem otisaka prstiju. Pomažu nam forenzičari i također uzimamo DNK s tijela kako bismo otkrili o kome je riječ”.

Ova nesreća ponovo je stavila u prvi plan pitanje sigurnosti i ispravnosti aviona kojima raspolaže Indonezija.

Prema podacima Ureda za aviosigurnost, ovo je deseta avionska nesreća u indonežanskoj vojsci ili policiji u posljednjih deset godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije