Otkaz izraelskoj voditeljici zbog podrške palestinskim napadima

Jedan Palestinac je optužen da je pokušao pregaziti izraelskog policajca u palestinskom selu Um al-Hiran (Al Jazeera)

Izraelska voditeljica izrazila je podršku Palestincima koji izvode napade vozilima na izraelske vojnike, zbog čega je dobila otkaz, javljaju izraelski mediji.

Dopisnik Haaretza Itay Stern kaže da je Khen Elmaleh, voditeljica na Izraelskom vojnom radiju, napisala na svojoj Facebook stranici: “I ja bih zgazila policajca koji mi je porušio kuću kako bi u njoj naselio druge ljude samo zato jer su jači od mene“.

Elmaleh je objavila ovaj status nakon incidenata koji su se dogodili u palestinskom selu Um al-Hiran, kada je Palestinac optužen da je pokušao pregaziti izraelskog policajca.

Fotografija sa statusom ove izraelske spikerice stigla je i do direktora Izraelskog vojnog radija, koji joj je odmah dao otkaz. Nakon žestokih reakcija i oštrih komentara koje je dobila na svojoj stranici, Elmaleh je obrisala sporni status.

Prekid programa

Yaron Deckel, generalni direktor Izraelskog vojnog radija, napisao je na svom Twitter nalogu kako „ovo nije prvi put da se Elmaleh suprotstavlja nadređenima na poslu“, naglasivši da „za one koji izraze podršku gaženju izraelskih policajaca vozilima nema mjesta na ovoj radiostanici. Zato sam odlučio odmah dati otkaz Khen Elmaleh.“

Elmaleh je vodila muzički i kulturni program o Bliskom istoku, a samo nekoliko minuta od objavljivanja njenog statusa na Facebooku, menadžment ove radiostanice je najavio prekid emitiranja njenog programa.

Nakon što je obrisala kontroverzni status sa svoje stranice, Elmaleh je na Facebooku objavila novi status u kojem napada sve one koji su je kritikovali.

„Obrisala sam svoj prvi status jer je to bila isprazna rasprava nedovoljna da se istraže uzroci nasilja usmjerenog protiv građana, u ambijentu u kojem se najveći zločini čine u ime zakona“, napisala je izraelska voditeljica.  

Izraelske novine prenijele su ranije da je aktivista izraelske nevladine organizacije Breaking The Silence izjavio, tokom predavanja članovima ove organizacije, da otvaranje vatre na izraelskog vojnika nije terorističko djelo, što je izazvalo srdite izraelske reakcije.  

Izvor: Agencije