Otkazan let privatne kapsule u svemir

SpaceX je prvi od nekoliko američkih konkurenata koji pokušavaju poslati vlastiti svemirski brod do Međunarodne svemirske stanice (AP)

SpaceX je obustavio lansiranje kapsule “Dragon” prema Međunarodnoj svemirskoj stanici u posljednjoj sekundi u subotu ujutro zbog tehničkih problema na jednom od devet motora rakete.

„Početna sekvenca je počela, ali je došlo do prekida“, rekao je NASA-in komentator George Diller. Glasnogovornik SpaceX-a je rekao da će inženjeri pogledati u čemu je problem i da u subotu neće doći do lansiranja.

„Kompjuter pregleda sve elemente motora“, rekao je glasnogovornik u živom prijenosu iz SpaceX-a. „Primijetili smo da nešto ne štima.“

Kapsula je trebala biti lansirana iz Cape Canaverala na Floridi.

Novi termin

Sljedeća prilika za lansiranje je u 3:44 u utorak 22. maja, kaže NASA.

Ovo će biti prvi pokušaj lansiranja privatno izgrađenog svemirskog broda na Istraživačku stanicu. Planiran je kratki let i pristajanje na ISS.

SpaceX je prvi od nekoliko američkih konkurenata koji pokušavaju poslati vlastiti svemirski brod do Međunarodne svemirske stanice.

Kompanija je ušla u historiju lansiranjem “Dragona” u decembru 2010, kada je postala prva komercijalna agencija koja je poslala svemirski brod u orbitu i nazad.

Do sada su samo Rusija, Japan i Evropa bili u mogućnosti poslati teretni brod do ISS-a.

Sjedinjene Države su, također, imale taj kapacitet sa svojim legendarnim space shuttleom, koji je godinama služio dijelom kao autobus za astronaute, a dijelom kao kamion za laboratoriju.

Ali tridesetogodišnji shuttle program okončan je 2011. godine, zbog čega je samo Rusija ostala kao prevoznik astronauta do ISS-a, dok je privatna industrija ne zamijeni.

Izvor: Agencije