Otkazana promocija knjige koja negira genocid u Srebrenici

Bulatović poznata po bliskim odnosima s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem (Reuters)

Promocija knjige Srebrenica – laž i podvala srpskom narodu, koja se trebala održati u petak, otkazana je.

Ovo je potvrdio načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić za Radio Slobodna Evropa.

Knjiga Ljiljane Bulatović trebala je biti predstavljena na manifestaciji “Petrovdanski dani Srebrenice”, koja se održava od 6. do 12. jula.

Bh. mediji podsjećaju da je Bulatović poznata po bliskim odnosima s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, te da je u svojim istupima i tekstovima negirala srebrenički genocid.

Nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji ranije se pridružilo zahtjevu udruženja i institucija Bosne i Hercegovine da se spriječi promocija knjige, nekoliko dana uoči obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida.

Zahtjevi za otkazivanjem

Nevladine organizacije navode kako je autorica “aktivni negator genocida, bila je lični biograf optuženog za ratne zločine Ratka Mladića, osnivačica je međunarodnog odbora za istinu o haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, napisala je knjige o Srebrenici i Karadžiću, kao i veliki broj tekstova u kojima veliča lik i delo Mladića i Karadžića”.

Oni su podržali zahtjeve udruženja žrtava iz BiH koje su od Mladena Grujičića, načelnika srebreničke općine, bh. institucija i međunarodne zajednice tražili da spriječe promociju.

Inicijativu su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine.

Udruge žrtava rata iz BiH su ranije poručile: “Zahtijevamo od načelnika Srebrenice, domaćih institucija i međunarodne zajednice da spriječe održavanje promocije koja se dešava u vrijeme najtežih dana za preživjele žrtve srebreničkog genocida, samo četiri dana uoči održavanja kolektivne dženaze u Srebrenici […] Dok mi skupljamo kosti naših najmilijih koje su rasute po masovnim grobnicama širom Podrinja, načelnik Grujičić iz opštinskog budžeta finansira promociju knjige Ljiljane Bulatović koja negira ono što je njoj i cijeloj svjetskoj javnosti ispred očiju. Stoga zahtijevamo da se ova promocija, podjednako sramotna za Srbe kao i za cijelu BiH, otkaže bez ikakvog odlaganja”.

Izvor: Agencije