Otkazani protesti Albanaca u Skoplju

Tokom protesta 4. i 5. jula uhapšeno je osam demonstranata koji su kamenovali policajce (EPA)

Protesti Albanaca protiv sudskog procesa poznatijeg pod nazivom Monstrum, koji su najavljeni za danas, otkazani su, javlja Anadolija. 

Protesti se organizuju nakon okončanja sudskog procesa Monstrum i izricanja doživotnih zatvorskih kazni za šest Albanaca za ubistvo pet mladića kod Smiljkovskog jezera 2012. godine.

Protesti su održavani svakog petka proteklih nekoliko sedmica, a danas su otkazani jer su porodice dobile dozvolu da posjete članove svojih porodica koji se nalaze na izdržavanju kazne u zatvoru Bitola.

Jedan od organizatora protesta Bedri Aydari je putem društvenih mreža saopćio da su protesti otkazani u Bitoli, Skoplju i Prilepu.

Podsjetio je da su osuđenici 826 dana u zatvoru te osudio što su članovi porodica baš na današnji dan dobili dozvolu za posjetu u zatvoru.

Pometnja na ulicama

U jednom dijelu Skoplja danas se nakon džuma-namaza okupilo blizu 20 građana koji nisu imali informaciju o otkazivanju protesta. Razišli su se nakon što su dobili informaciju da od protesta nema ništa.

Nema informacija o tome hoće li protesti biti nastavljeni sljedeće sedmice.

Tokom protesta 4. i 5. jula uhapšeno je osam demonstranata koji su kamenovali policajce. Šestorica su prvostepeno osuđeni na po tri godine zatvora, a dvojica oslobođeni.

Prvi masovniji protesti izbili su 4. jula kada je nekoliko hiljada Albanaca izazvalo pometnju na ulicama Skoplja.

Izvor: Agencije