Otkriven izvor listerioze u Makedoniji

Listerioza je bakterijska infekcija koja obično nastane konzumiranjem hrane zarađene bakterijom listerijom (AP)

U Makedoniji je otkriven izvor listerioze, bakterijske bolesti kojom je bilo zaraženo osmero ljudi, a četvoro njih preminulo, prenose agencije.

Iz makedonske Komisije za zarazne bolesti kazali su kako je, sa sigurnošću od 98 procenata, uzrok zaraze svinjski vrat proizveden u firmi Extra Mein iz Kumanova. Slijede analize u samoj fabrici mesa, a naređeno je da se iz maloprodaje povuku sve količine.

Ovo je ozbiljan pokazatelj kretanja dalje istrage ka izvoru bolesti, prenosi makedonska novinska agencija MIA riječi Zvonka Milenkovića, predsjednika Komisije za infektivne bolesti pri Ministarstvu zdravlja Makedonije.

„Relevantne insitucije sada trebaju napravili epidemiološke provjere i preduzeti dalje mjere kako bi se pratio lanac širenja bolesti“, kazao je on u srijedu.

Povlačenje iz prodaje

Direktor odjela za hranu i veterinarstvo Dejan Runtevski smatra kako se svi proizvodi od sušenog svinjskog vrata trebaju povući iz prodaje do kraja današnjeg dana.

„Također, izdata je naredba o pauziranju proizvodnje ovih proizvoda kako bi se napravile provjere na mjestima proizvodnje, mašinama i bilo kojim drugim lokacijama gdje se bakterija može nalaziti“, dodao je Runtevski.

Prema Zakonu o sigurnosti hrane, 8.000 eura iznosi kazna firmi i 2.500 eura odgovornoj osobi, ukoliko u promet svjesno puštaju nesigurne proizvode.

Listerioza je bakterijska infekcija koja obično nastane konzumiranjem hrane zarađene bakterijom listerijom. Takva hrana je obrađeno meso, neobrađeno mlijeko i mliječni proizvodi, te nedovoljno oprano voće i povrće.

Izvor: Agencije