Otkriven plan finansijskog napada UAE-a na Katar

Plan napada je otkriven u folderu email računa koji pripada Yousefu al-Otaibi, ambasadoru UAE-a u SAD-u (EPA)

Plan Ujedinjenih Arapskih Emirata za napad na katarski finansijski sistem otkriven je u folderu email računa koji pripada Yousefu al-Otaibi, ambasadoru UAE-a u Sjedinjenim Američkim Državama.

Intercept, američka internetska stranica koja se bavi istraživanjima, došla je u posjed foldera i otkrila zavjeru, koja uključuje i napad na katarsku monetu “koristeći manipulacije obveznicama i derivatima”. Iz UAE-a su također planirali povećati katarski dug koristeći njegovu “krivulju prihoda”.

Kako navodi Intercept, luksemburška privatna banka Banque Havilland (koja je u vlasništvu porodice britanskog kontroverznog finansijera Davida Rowlanda) napravila je ovaj plan za UAE.

‘Eksperti’ bez finansijskog iskustva

Cilj plana je bio guranje katarske ekonomije ka propasti, smanjenje vrijednosti njegovih obveznica i povećanje troškova kredita, kako bi se na kraju stvorila monetarna kriza koja bi isisala državne rezerve.

Dokument dalje otkriva kako bi slabljenjem katarske ekonomije UAE pokrenuo i kampanju u javnosti kako bi privukao pažnju na ovo kako bi na kraju Katar ostao bez domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

“Ne postoje dokazi kako je ovaj plan pokrenut, niti da li će ikada biti pokrenut. Trenutni pritisak na katarsku monetu, koji je rezultat trenutne blokade koju su nametnuli Emirati, znači kako ti direktni i otvoreni potezi mogu biti jača ekonomska sabotaža od svega što bi se radilo okolnim putem”, navodi se u izvještaju Intercepta.

“Dodatno, objava ove priče znači kako više ne postoji potreba za tajnošću koja se navodi u planu. Dva eksperta, koji su pogledali plan zajedno s Interceptom, smatraju kako je on malo izgledan i kako ga je napravio neko s ‘malo ili nimalo iskustva’ na finansijskom tržištu.”

Bliske veze banke i čelnika Emirata

Kako navodi ova internetska stranica, Roland ima dugoročne veze s liderima UAE-a, naročito s prijestolonasljednikom Abu Dabija, šeikom Mohammedom bin Zayedom al Nahyanom.

Banka trenutno radi na razvoju nove finansijske institucije, u saradnji s vladarskim fondom UAE-a, Mubdalom, navodi se u ugovorima i komunikacijama do kojih je došao Intercept.

Taj projekat je odvojen od “Operacije Katar”, no prikazuje bliske veze banke i UAE-a.

Izvor: Al Jazeera