Otkrivena nova vrsta pračovjeka

Otkriveni pračovjek je živio prije 2,9 do 3,8 miliona godina (Reuters)

Paleontolozi su otkrili novu vrstu hominina, za koju vjeruju da je bila u bliskom srodstvu s čuvenom pramajkom Lucy.

Naučnici sa Prirodnjačkog muzeja u Clevelanadu pronašli su fosil gornje i donje vilice na nalazištu Woranso-Mille, u sjevernoj etiopskoj oblasti Afar, i zaključili da je riječ o novoj vrsti, koju su nazvali Australopithecus deyiremeda.

Australopithecus deyiremeda – što u prevodu sa jezika naroda Afar znači “bliski srodnik” – bio je savremenik Lucy (Australopithecus afarensis), koja je živjela prije 2,9 do 3,8 miliona godina, prenosi Tanjug.

Novootkriveni fosil baca svjetlo na ključni period u ljudskoj evoluciji prije pojave našeg roda Homo i predstavlja dokaz da su dvije rane vrste ljudskih predaka živjele u isto vrijeme i na istom prostoru prije tri miliona godina, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Iako veoma sličan Lucy, Australopithecus deyiremeda se razlikovao po veličini i obliku vilice i zuba, koji znatno sitniji ukazuju na drugačiju vrstu ishrane, ali i na veću sličnost s modernim čovjekom nego njegova “rođaka”, naveo je vođa istraživanja, paleontolog Yohannes Haile-Selassie.

Otkriveni fosili

Lucyn skelet pronađen je 1974. godine, otprilike 50 kilometara od mjesta na kom su otkriveni novi fosilni ostaci, koji se sastoje od donjih i gornjih vilica i zuba najmanje troje pojedinaca.

Za paleontologe pitanje “suživota” ove dvije vrste ostaje misterija.

“Vjerovatno su bili suparnici ukoliko su koristili iste resurse”, kazao je Haile-Selassie, prenosi Reuters.

Naša vrsta, Homo sapiens, pojavila se prije nekih 200.000 godina, a najraniji predstavnik našeg roda živio je prije 2,8 miliona godina.

Naučnici su ranije smatrali da je od prije tri do četiri miliona godina postojao samo po jedan ljudski predak, koji je svaki evoluirao u novu vrstu.

“Priča se poprilično zakomplicirala s grananjem filogenetskog stabla čovjeka”, zaključila je paleontolog Stephanie Melillo sa Instituta Max Planck.

Izvor: Agencije