Otkrivena planeta toplija od većine zvijezda

Planeta je gotovo 'zaključana' za svoju zvijezdu, što znači da uvijek pokazuje isto lice (Reuters)

Naučnici su otkrili užarenu planetu, na kojojm temperatura površine prelazi 4.000 stepeni, vruću gotovo kao naše Sunce.

To je dijelom stoga što je zvijezda domaćin planete KELT-9b i sama jako vruća, a dijelom jer je ta nepoznata planeta vrlo blizu nje – potrebna su joj samo dva dana da pređe njenu orbitu.

Takva blizina znači da planeta ne može postojati jako dugo, jer radijacija raznese plinove u njenoj atmosferi i ona nestane u svemiru, prenosi Hina.

Stručnjaci kažu da je planeta nalik kometi dok kruži oko od jednog do drugog pola zvijezde, što je još jedan čudan aspekt tog otkrića.

Bizaran i neobičan svijet

Vijest o KELT-9b objavljena je u naučnom časopisu Nature, a pojedinosti predstavljene na godišnjem sastanku Američkog astronomskog društva u Austinu, Texas.

 “KELT-9b otkrili smo 2014 godine, no trebalo nam je jako dugo vremena da i sami povjerujemo da je taj bizarni i neobičan svijet ustvari planeta koja kruži oko druge zvijezde””, rekao je profesor Scott Gaudi sa Univerziteta Ohio.

Po njegovim riječima, masa planete tri je puta, a veličina dva puta veća od Jupitera.

“Zvijezda domaćin je dva i po puta veća od Sunca, gotovo je dvostruko toplija od Sunca i okreće se vrlo velikom brzinom”, dodao je Gaudi.

Planeta je gotovo “zaključana” za svoju zvijezdu, što znači da uvijek pokazuje isto lice, baš kao što naš Mjesec nikad Zemlji ne pokazuje svoju udaljenu stranu.

Zbog toga se temperatura na “dnevnoj” strani planete diže do 4.300 stepeni – više nego na uobičajenim zvijezdama u galaksiji Mliječni put.

Zvijezda domaćin, nazvana KELT-9, isijava toliko ultraljubičastog zračenja da može potpuno uništiti atmosferu planete, kažu naučnici.

Životni vijek nekoliko miliona godina

Radi se o takozvanom objektu tipa A, koji izuzetno intenzivno sjaje, ali kratko žive.

Životni vijek im je nekoliko miliona godina, za razliku od Sunca, koje bi moglo trajati milijardama godina.

Zato neće proći dugo vremena do trenutka prije nego što se KELT-9 “napuše”, iscrpi svoje plinove i “pojede” planetu, kažu naučnici.

Izvor: Agencije