Otkrivene masovne grobnice žrtava ISIL-a

Sunitska plemena su optužena za pomaganje u pokolju (Reuters)

Iračke snage koje su u utorak oslobodile Tikrit, protjeravši iz njega borce grupe Islamska država Irak i Levant, otkrile su ondje u srijedu zajedničke grobnice s truplima više stotina regruta pogubljenih u junu 2014, rekao je jedan ministar.

Pokolj u Speicheru, bazi na sjevernim prilazima Tikritu, odakle je ISIL odveo uglavnom šiitske novake, izazvao je osudu međunarodne zajednice i potaknuo jačanje podrške ratu protiv boraca ISIL-a.

Irački ministar unutrašnjih poslova Mohammed Saleh al-Ghabban rekao je za AFP da su zajedničke grobnice pronađene u četvrti u kojoj je palača bivšeg predsjednika Saddama Husseina, na obali Tigrisa, prenosi Hina.

‘Podsjećanje na pokolj’

“Ovo mjesto nas podsjeća na one koji su bez razloga ubijeni, podsjeća nas na pokolj”, rekao je Ghabban kroz plač, blizu stupa u rijeci koji je služio kao potporanj za brodove riječne policije i na kojemu su bili vidljivi tragovi krvi. “Oni su bili nedužni”, kazao je.

“Danas su kukavice poražene. Pronaći ćemo ih i vratiti mir i sigurnost u čitav Irak”, dodao je.

ISIL, koji je u svojoj ofanzivi početoj u junu 2014. osvojio velike dijelove Iraka, istog je mjeseca napao vojnu bazu Speicher i ubio stotine regruta, uglavnom šiita.

Sunitska plemena su optužena za pomaganje u pokolju.

Izvor: Agencije