Oglasi

Otkriveni detalji pucnjave u Coloradu

Optužnica protiv Holmesa sadrži više od 160 tačaka za napad u Coloradu, a među njima su ubistvo i pokušaj ubistva.
Holmesovo mentalno zdravlje moglo bi biti od velikog značaja na saslušanjuReuters

Tužioci su prvi put otkrili javnosti više detalja o prošlogodišnjoj pucnjavi u kino-sali u američkoj državi Colorado, istakavši detalje njihovog slučaja protiv čovjeka koji je osumnjičen da je ubio 12 osoba i ranio njih najmanje 58.

Na saslušanju, koje je u toku, bit će donesena odluka o tome da li će doći do sudskog procesa u ovom slučaju.

Pravni analitičari smatraju da su dokazi toliko jaki da bi optuženi James Holmes mogao prihvatiti nagodbu prije samog suđenja.

Optužnica protiv Holmesa sadrži više od 160 tačaka za napad u Coloradu, a među njima su ubistvo i pokušaj ubistva.

Istražitelji su kazali kako je nosio pancir i gas-masku kada je ubacio dva suzavca, a potom počeo pucati u kinu 20. jula.

U ponedjeljak je policajac, koji je uhapsio Holmesa, izjavio kako je isprva mislio da je riječ o njegovom kolegi, jer je i on nosio zaštitni prsluk.

Da nije tako shvatio je kada je ustanovio kako Holmes ne trči ka mjestu zločina.

Policajci koji su uhvatili Holmesa opisali su ga kao neuobičajeno opuštenu, ali i povremeno nervoznu osobu, koja se doima odsutno i koja je sama kazala kako je u njegovom stanu postavljena bomba.

Mnogi detalji slučaja do sada nisu bili poznati. Tri dana nakon pucnjave okružni sudija William Sylvester je zabranio advokatima i istražiteljima da u javnosti govore o ovom slučaju i mnogi sudski dokumenti su bili zapečaćeni.

Mentalno bolestan

Policija navodi da je Holmes, kojem je 25 godina, imao velike zalihe oružja, municije, eksploziva i pancira.

Bio je student prve godine programa neurologije na Univerzitetu u Coloradu, ali nije uspio položiti završni ispit godine i odustao od studija, navode vlasti.

Pucnjava se desila šest sedmica kasnije.

Federalne vlasti su objavile kako je Holmes u kino-salu ušao sa plaćenom kartom, potom se tajno vratio do automobila i uzeo oružje, koje je potom unio u dvoranu.

Policija ga je uhapsila ispred kina brzo nakon što se završila pucnjava.

Općenito govoreći, nagodba pomaže Tužiteljstvu da izbjegne skupe procese, optuženi dobija manju kaznu (poput doživotnog zatvora, a ne smrtnu kaznu), te olakšava žrtvama i njihovim porodicama da ne doživljavaju traume tokom dugih suđenja.

Holmesovo mentalno zdravlje moglo bi biti od velikog značaja na saslušanju.

Njegovi advokati su sudiji kazali da je Holmes mentalno bolestan čovjek, ali ne i da li planiraju odbranu na račun neuračunljivosti.

Izvor: Agencije