Otkriveni fosili stari 3,7 milijardi godina

Arheološka iskopavanja u Kanadi se nastavljaju (Ilustracija)

Naučnici vjeruju da su pronašli najstariji fosil na Zemlji, trag životne forme od prije 3,7 milijardi godina, kada su okeani bili zeleni, a nebo narandžasto.

Na dijelu Grenlanda koji se otopio, naučnici iz Australije otkrili su ostatke strukture iz zajednice mikroba koji su živjeli na starom morskom dnu, objavljeno je u studiji u časopisu Nature.

Otkriće pokazuje da se život možda formirao brže i lakše nego se nekada mislilo, približno pola milijarde godine nakon što se Zemlja formirala.

Crni kontinenti i zeleni okeani

To bi također moglo dati nadu za formiranje života na drugim planetama, kao što je Mars, napisao je koautor studije Martin VanKranendonk sa Univerziteta New South Wales i direktor Australskog centra za astrobiologiju.

“To nam daje predodžbu kako se naša planeta razvijala i kako je počeo život”, dodao je.

Naučnici su smatrali da je potrebno najmanje pola milijarde godina kako bi se život formirao nakon što se Zemlja počela hladiti, ali ovo otkriće pokazuje da se to moglo desiti brže, kaže VanKranendonk.

Pronađeni fosili su mnogo kompleksniji i vjerovatno nisu prva životna forma koja se razvila na planeti, dodaje.

Koristeći različite metode, utvrđeno je da su oni stari 3,7 milijardi godina.

“To je bio sasvim drugačiji svijet. Imao je crne kontinente, zelene okeane i narandžasto nebo”, kazao je VanKranendonk.

Tlo je bilo najvjerovatnije crno zbog ohlađene lave, a nije bilo ni biljaka, dok je velika količina željeza činila okeane zelenim.

Atmosfera s malo kisika

Budući da je u atmosferi bilo veoma malo kisika, nebo je vjerovatno bilo narandžasto.

Abigail Allwood, astrobiologinja u NASA-i, koja je prethodno pronašla najstarije fosile od prije 3,4 milijarde godina, kaže da je starost najvjerovatnije tačna.

Međutim, dodala je da nije u potpunosti uvjerena da je ono što je pronašao ovaj tim nekada bilo živo te da za to treba više dokaza.

Izvor: Agencije