Otkriveni uzroci pada aviona u Javansko more

Avion se srušio u Javansko more 40 minuta nakon polijetanja (EPA)

Neispravan dio i pogrešna reakcija posade glavni su uzroci pada zrakoplova kompanije AirAsia koji se srušio u Javansko more prije godinu dana, a pri čemu je poginulo svih 162 putnika i članova posade, potvrdile su indonezijske vlasti.

Izvještaj je rezultat godinu dana duge istrage, a utvrđeno je da se dogodio kvar na sustavu za kontrolu kormila zrakoplova.

Zrakoplov tipa Airbus A320-200, koji je letio od Surabaye prema Singapuru, nakon 40 minuta od polijetanja nestao je s radara.

Zbog višekratnih problema s upravljačkim sustavom piloti su, u veoma lošim vremenskim prilikama, isključili automatski pilot kako bi otklonili problem, nakon čega su izgubili nadzor nad letjelicom, izvijestio je Nacionalni odbor za sigurnost u prometu.

Prema završnom izvješću, automatski pilot je isključen zbog stalnog oglašavanja uzbune zbog pukotine u varu na navigacijskom sustavu koji pomaže u kontroli pokreta upravljačke ručice.

Kada se signal za uzbunu oglasio četvrti put, piloti su uključili automatske sklopke na dijelu kontrolnog sustava, pokušavajući ga ponovo aktivirati. Tim potezom su isključili automatski pilot, nakon čega je letjelica počela gubiti stabilnost, navodi se u izvješću.

Većina žrtava Indonežani

Nakon kasnijih poteza posade zrakoplov se više nije dao kontrolirati, što je prouzročilo dulji prekid struje u letjelici, zbog čega ga posada više nije ni mogla kontrolirati, obrazlaže se u izvješću.

Olupina zrakoplova pronađena je dva tjedna nakon nesreće na dnu Javanskog mora u blizini Bornea polovicom siječnja, a posljednji dio izvučen je krajem veljače.

Do sada je pronađeno 106 tijela, a većina žrtava bili su Indonežani.

Iako se nagađalo da je uzrok pada, osim pogreške posade, moglo biti i loše vrijeme, izvješće je pokazalo kako vremenski uvjeti nisu imali nikakve veze s nestankom zrakoplova.

Sada će se AirAsia suočiti s mnogo pitanja o tome zašto zrakoplov nije bolje održavala i zašto njihovi piloti nisu bili bolje pripremljeni za rješavanje tih problema.

Još 56 osoba vodi se kao nestalo.

Izvor: Agencije