Otkriveni valovi koji mijenjaju poimanje svemira

Američki naučnici objavili su revolucionarno otkriće, potvrđujući postojanje gravitacijskih valova koje je fizičar Albert Einstein prije 100 godina prvi opisao kao “pukotine u strukturi prostora i vremena”.

To se smatra velikim probojem u fizici, koji će otvoriti nove poglede na svemir i njegove tajne.

Naučnici opservatorije LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) saopćili su da su detektirali gravitacijske valove iz dvije crne rupe, udaljene 1,3 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, koje su se sudarile.

To su otkrili uz pomoć para ogromnih laserskih detektora lociranih u Louisiani i Washingtonu.

Einstein je prvi predvidio postojanje gravitacijskih valova prije 100 godina, u sklopu svoje teorije relativnosti.

On je smatrao da neki od najvećih procesa u svemiru, kao što su sudar dvije crne rupe i eksplozija zvijezda, izazivaju poremećaje u strukturi svemira.

Iznio je teoriju da bi njihova ogromna energija isijavala valove brzinom svjetlosti, koji bi doveli do talasanja i “pukotina” u vremenu i prostoru.

Do sada se mislilo da je nemoguće uočiti ove gravitacijske valove.

Sasvim novi pogled na svemir

Većina našeg znanja o svemiru bazira se na posmatranju elektromagnetskih valova, uključujući vidljivu svjetlost, infracrveno zračenje, X-zrake i gama zračenje.

Zbog prethodnih istraživanja, naučnici vjeruju da teleskopi koji se trenutno koriste mogu otkriti samo četiri posto materije svemira.

Nadaju se da će im detektori gravitacijskog vala pomoći da “vide” nešto od ostalih 96 posto materije, uključujući onu tamnu.

“Kada otvorimo prozor gravitacijskog vala prema svemiru, vidimo sasvim nove objekte, stvari koje nikada prije nismo mogli vidjeti i nikada ne bismo ni bili u mogućnosti vidjeti koristeći elektromagnetski spektar”, kaže Paul McNamara, naučnik koji se bavio otkrićem gravitacijskih valova na drugom projektu.

“Zaista smo na vrhu promatranja svemira na sasvim novi način.”

Izvor: Al Jazeera